Turdag!

Visst låter det mer positivt med en turdag än en otursdag?! Att ingen tänkt på det tidigare... Dags att införa det i almenackan! Jag hade jättetur idag när jag var på väg hem. Någon hade glömt en påse nötter i ett träd! Jag kunde inte låta bli att ta påsen.... Förlåt om du läser detta men jag var verkligen jättehungrig!


Folk är ju för lustiga:D

Hahahahaha, hittade en så himla kul grej idag. Var och strosade lite i affärer och fick ett akut behov av att gå på toaletten. En vänlig kvinna lät mig såna deras på deras frisörsalong och uträtta mina behov och titta vilken kul lapp de hade vid diskbänken. Hahaha, trodde att jag skulle kikna av skratt:D:D:D



Hahahaha, skitbra ju!!! Man förstår ju precis vad de menar (alltså att man ska diska efter sig)

Tjuvstartar sommaren ;)

Det blir ljusare för varje dag, våren är i antågande och vi kan faktiskt börja räkna dagarna till det blir sommartid igen. I år, 2009 infaller det magiska datumetpå söndag. När det blir sommartid ska man ställa fram klockan en timme. Egentligen är det väl inga konstigheter men för att vara på den säkra sidan så ställer jag fram klockan redan nu för att inte glömma bort det. Har börjat komma så ruskigt tidigt hela tiden de senaste dagarna så jag tjuvstartar alltså med sommartid redan idag! Eftersom jag förlorar en timme nu så ska jag verkligen ta vara på de guldklickar som kommer under dagen. 



För er som inte vet hur man ställer om klockan så blir det vintertid igen i oktober.


Bra bloggförebilder.

Jag vill passa på att lyfta fram en kille som trots att han lever lyxliv på ett kryssningsfartyg och tycks ha en riktig drömtillvaro ändå tar sig tid och ger tillbaka till fansen. Nu när jag har en trogen fan base känner jag att jag kan med att dela med mig. Killen som jag vill lyfta fram är Färjan-Håkan. En riktig Bloggförebild. Jag har läst hans blogg sedan den startade och han har verkligen kvar fötterna på jorden trots all framgång. Han skriver bland annat om att han har bråttom och hämtar tvätt. Spännande läsning och fullt med ögongodis.


Ni hittar lättast Håkans blogg genom att googla på Färjan-Håkan.


Missa inte nästa avsnitt av Färjan idag klockan 20:00.

Äntligen slut på eländet!

Jösses, vilken pers! Jag är iofs inte den som viker mig dubbel för miljön men ett hetl dygn utan el!!!! Har varit riktigt jobbigt faktiskt.  Nu tjuvstartar jag en timme innan men jag tycker att 23 timmar får räcka för den här gången. Jag är glad att jag har så lätt för att sova för det fanns inte mycket annat att göra...

Tycker att det borde räcka med en earth hour nästa år istället för ett helt dygn! Ni som håller med mig får skriva erat namn i kommentarsvältet så ska jag se till att namninsamlingen hamnar i rätt händer.

Nej, nu är det läggdags. Vi hörs lite senare!

Stor kram!

Tröstätning

Som ni säkert förstår mår jag skit! Jag har förberett mit mycket, både materiellt och andligt, inför resan vilket nu visade sig vara helt förgäves. Kan inte säga att jag återhämtat mig och vet inte om man någonsin gör det efter ett nederlag som detta. Ett steg på vägen är iaf att äta någonting gott. Idag blev det hemmagjorda marmeladgodisar.

Du behöver:
Glidslem
Lingonsylt (utan bitar)

Gör såhär:
Blanda rikligt med glidslem med lingonsylten. Räkna med att hela burken går åt till några matskedar sylt. Låt stelna i iskubsformer.

Huvudingrediensen:


Resultatet:


Det gör mig kanske inte lycklig men får mig iag att känna mig lite starkare om så för en kort stund.  Ska titta lite på en bild resten av kvällen som brukar göra mig glad så får vi se om den hjälper. Imorgon ska jag tillbringa dagen till att skriva ett mail tittarombudsmannen om den bristande kommunikationen om idoluttagningen. Nu får han passa sig...

Besvikelse, krossade drömmar, missförstånd och kyla....

Jag är så besviken och kall att jag knappt orkar skriva. Jag är i Stockholm. Jag reste hit för att uppfylla drömmen om att bli Idol 2009. Ställde mig för att köa till uttagningen direkt när jag kom fram igår. Gallringen skulle börja 10:00. Jag blev så glad och hoppfull när jag var först på plats. Oron började först infinna sig när jag fortfarande var ensam i "kön" vid 12 idag - men "skam den som ger sig" tänkte jag i regnet. Jag trodde bara att juryn hade försovit sig.... Det var först vid 17-tiden idag som jag fick informationen av en förbipasserande. Dagens uttagning var i Göteborg. Det var som om någon tog och gjorde en halloweenpumpa av mig. Grävde ur mina inhälvor och lämnade mig tom. Jag är så besviken på mig själv.

Den kryptiska och svårförståeliga informationen på hemsidan fick mig att tro att det var i Stockholm idag. Arrangörerna har helt klart inte varit helt klockrena i sin kommunikation. Har hänt liknande saker förr men den här gången tänker inte jag ensam ta på mig ansvaret.



Det blir till att packa ner flöjten igen och satsa på nästa år.  



*besviken*

Tjuvstart på vårstädningen!

Julen tycks vara förfärligt kort vad gäller julgranens tillvaro nuförtiden. En sak jag har funderat över är folk som klär granen tidigt för att "hinna njuta av den" när de kastar ut den i mitten av januari! Varför inte klä granen då den skall kläs (i anslutning till julafton) och kasta ut den när man känner sig klar med den? Jag älskar julgranar. Men julhelgen är förbi och innan jag reser vill jag hinna med att slänga ut granen som lite avslaget står och barrar i ett hörn. 

Jag har klurat  hela dagen på vart jag ska ta vägen med min gran. Det bästa är såklart att själv elda upp granen i en egen vedpanna eller braskamin eller att mala den till kompostjord alternativt slänga den vid någon kommunal återvinningsstation, Eftersom jag inte har lokaliserat närmsta kommunala återvinningsstation så bar jag tillbaka granen till torget där jag köpte den så att säljarna kan återanvända den nästa jul - fiffigt va? 



Nu blir det till att på annat sätt försöka höja mysfaktorn i hemmet. Men det får bli ett projekt efter resan.... Det är inte lång tid kvar nu. Imorgon bär det av, men det är först på lördag som det smäller stort - vänta bara och se....

Resfeber

I morse när jag låg och lyssnade på fåglarna utanför fönstret innan jag skulle stiga upp kom jag att tänka på att det bara är idag kvar innan jag reser. Jag kan inte påstå att jag har någon resfeber - däremot känns det väldigt overkligt att jag om lite drygt ett dygn (lokal tid) kommer att befinna mig på annat håll... Eftersom jag har rest förut så har jag en aning om vad som väntar mig. Däremot kan det ju alltid vara lite kulturella problem med att saker och ting inte fungerar som man är van vid, men det går säkert bra ändå, jag tror inte att de arkebuserar turister för att de frågat om priset på fel sätt eller inte gett tillräckligt mycket dricks...? Jag har inte i detalj planerat varje dag, ibland vill man ju ha lite spontanitet också.

Att packa kan vara klurigt, speciellt eftersom innehållet har som syfte att vara funktionellt, ha låg vikt och ta lite plats. Jag packar mina reseprylar i min ryggsäck. Nu måste jag alltså fundera ut vilka kläder som jag vet att jag kommer att använda. Eftersom att jag har packat rätt så många gånger så har jag kommit på att den bästa packningen är den som är lätt att hålla reda på samt den som tar lite plats. Jag använder därför vakuumpåsar som tar bort nästan all luft från textilierna. Att resa med ryggsäck ska vara lyx och inte besvärligt. Jag tänkte inte ta med mig så mycket kläder - dels för att jag egent­li­gen inte har så mycket kläder och dels för att jag inte får plats i ryggsäcken. Jag tar med mig min kamera också, och kommer de att finnas tillgänglig på bloggen.



Vart jag ska någonstans? Det blir en överraskning (för er alltså) ;)


Det tackar vi bloggen för!

Kikade in på facebook idag för att marknadsföra min bligg. Fick se detta:
In the past day, you received another winning vote in Compare People's 'who is more famous' section.

Det tackar man för:)

Gör din egen mögelost!

För oss studenter som älskar mögelost men tycker att den är för dyr att köpa finns ett knep. Man kan faktiskt göra sin egen mögelost! Upptäckte det av ett misstag (precis som med ostbågarna i filmjölken) för något år sedan men den visade sig bli riktigt bra.

Gör såhär:
Du tar bara lite mjukost och kletar på en godtycklig fuktskada i huset. Sen gäller det att ha tålamod, du ska låta den sitta kvar så länge du bara orkar. Ju längre du kan vänta desto mögligare blir den. Smakar väldigt bra och har en lite annorlunda karaktär än de mögelostar du kan få tag på i butiken. Lättast är det att hitta bra fuktskador om du bor i ett gammalt hus, som jag.

När osten börjat lukta ordentligt med mögel är det bara att smaska i sig:) Mums!


Såhär ser det ut när den fortfarande sitter kvar på väggen!

Här är huset jag bor i:
 
Hus som detta har mängder av möjligheter då det finns så många levande organismer i stommen som bara väntar på att komma till användning! Jackpot!


Du är värd att unna dig.

Är rätt kluven till begreppt "unna sig". Varför ska man unna sig? Är det synd om mig? Eller är det för att jag är så himla bra som jag är värd extra? Sker unnandet på någon annans bekostnad? Om jag unnar mig själv en massa, vem går då miste om något? Belöna däremot låter som man gjort något bra och är värd uppmuntran. Belöningen i form av en klapp på axeln, ett leende, lädrfodralsfyndet till stekpannan - sånt gör mig glad. Belönar mig ingen när jag gjort något bra får jag belöna mig själv och vara stolt, jag smyger iväg till snabbköpet och unnar mig nåt. Idag blev det majs, lakrits, glass och räkor.



Gröpte ur lite is från frysen också som "grädden på moset" och hade ovanpå.

WOW, vilken tur jag har!

Den här dagen har redan visat sig vara full av överraskningar men nu tror jag att kulmen är nådd. Jag är inte direkt någon "slösa" men det här kunde jag bara inte låta bli! Kollade på blocket efter en stekpanna och fick som av en händelse syn på den här annonsen!

 

Jag äger ingen förvaringspåse för stekpannor så det här känns jättebra. Nu är det bara stekpannan som saknas :)

Att vara lycklig är en relativ känsla...

Jag trodde aldrig att jag skulle ha någon tur idag. Det, inser jag, var fel. Med låga förväntningar är chansen att det blir mycket bättre än du tror rätt stor. Om du tror att det ska ska regna hela helgen, men den istället spricker upp i vårens första soldag blir glädjen starkare. Jag har inget emot ärter men Gud så glad jag blev när jag hittade det perfekta tillbehöret - en mazarin och lite brunsås (låg i ryggsäcken). 


En förutsättning för att känna lycka är smärta. Utan mörker, inget ljus. Så sträck på er vardagspessimister, dagen kanske inte är så sorglig som man kan tro.




Jag gick ut och satte mig i trädgårn och njöt i solskenet.

Husets resurser

Har inte haft ork att gå utanför dörren idag så jag tillagar dagens lunch på vad jag har hemma - man tager vad man haver.

Du behöver:

Ärter (ca 1 kg)
7 Vitaminbrustabletter
Vatten (efter smak)

Koka ärterna tills de blir mosiga. Var noga med att ha tillräckligt med vatten i kastrullen så att vitaminbrustabletterna löses upp!



Det här gör säkert susen för förkylningen!

Stort grattis på våffeldagen!!!

Sorry att jag inte har skrivit något inlägg sen igår men jag är fortfarande sjuk. Jag har börjat känna att jag har lite ont i högra örat och att jag är jätteöm i huden på armarna. Jag har därför inte vågat röra mig utan har legat i soffan och frusit (pallade inte att hämta någon pläd). Jag är så svag att jag knappt orkar skriva.
Men det är trots allt en stor dag idag. Det är våffeldagen vilket, som så mycket annat, måste firas. Det är syndigt gott med våfflor men varför firar vi egentlige våffeldagen? Är det ett komersiellt jippo som så mycket annat (jul, nyår och påsk) eller finns det någon vettig anledning att fira (som kanelbullens och falukorvens dag)?

Jag tycker att det borde finnas mer rätter som firas, exempelvis kål och kött. Vilka rätter skulle ni vilja fira?



Jag brukar äta mina våfflor med broccoli, ägg och en klick smör. Hur vill du ha dina våfflor?

BLIR JU ALDRIG FRISK!!!

HJÄLP VAD SKA JAG GÖRA?!?!?! JAG ÄR LIVRÄD!!!
TÄNK OM JAG ALDRIG BLIR FRISK IGEN!!!



Har äntligen hittat den!

Har letat i ett tag nu. Var säker på att jag hade den någonstans men mindes inte vart jag lagt den. Tycker att det är lite meditativt att stirra in i en lavalampa. Får mig liksom att tänka på individen i kosmos som snurrar runt i ett hav av oändlighet. Ser mig som en av de små bollarna som brukar slita sig lös från den stora lavaklupmen; den lilla bollen som flyter mot strömmen...


Är den inte vacker?

Dödssjuk!!!

Jösses, vet inte vart jag ska ta vägen. Är så sjuk så jag knappt kan röra mig! Har ont i hela kropen och hjälrtat bultar. Sist jag var förkyld kändes det inte alls lika allvarligt. Hoppas att det går över snart. Känner mig lite ynklig och hoppas att ni alla har överseende med konstiga blogginlägg och så de närmaste dagarna, det är inte jag utan sjukdomen som talar i så fall. Usch. Känner mig lite ensam och så också när jag är förkyld så slå mig gärna en signal och visa att ni bryr er, skulle uppskattas...

Har iaf lite vitlök i fönstret som jag ska äta upp under dagen. De sägs hjälpa (att äta den alltså, inte att ha den i fönstret). Jag brukar äta dem som äpplen men man kan skala dem först också.



Hoppas att jag blir frisk igen så att jag inte behöver leva resten av mitt liv såhär!

Så mycket bra film, så lite tid!

Jag gillar verkligen att titta på film men har fått prioritera bort mycket på sista tiden i och med att det går så bra för bloggen. Min musiksmak är diskutabel, men jag skäms inte för filmsmaken. Jag har sett en riktigt bra, känsloladdad  actionfilm idag - Mio, min Mio (på VHS). Det är en filmatisering av en bok som Astrid Lindgren (en svensk författare) skrivit. Filmen handlar om nioårige Bosse (senare kallad Mio), som lämnar Sverige och hamnar i Landet i Fjärran och får i uppdrag att bekämpa den onde riddaren Kato, som är berättelsens skurk, tillsammans med sin bror Jum Jum. Jag har inte läst boken så jag vet inte hur filmen slutar (vågade inte kolla ifall något otäckt skulle hända med Jum Jum eller Mio).

Jag vill höja ett varningens finger innan ni hyr filmen. Actiongenren är inte för alla. Hade en diskussion med en främling härom dagen. Han gillade inte action. Jag tycker att en schysst action kan vara trevligt medan personen jag pratade med (vi kan kalla honom Åke) ansåg att actionfilm inte har något större djup. Jag å andra sidan tycker man kan ställa krav, även på filmer där det smäller mycket. Det finns bra och dålig action. Mio, min Mio är ett lysande exempel på vad jag anser är en bra action, där det finns en genomtänkt handling och intressant karaktärsutveckling, men dessutom skön action och spännande scener. Jag vill ha det komplicerat och gärna krångligt eftertänksamt med djup i karaktärerna.


Vem håller du med - mig eller Åke?



*filmstämning*


TITTA VAD JAG HITTADE!!!

Titta vad jag har hittat, det är helt otroligt!!!!!!! Den rör sig!!! Jag hittade den när jag var inne i en annan blogg och läste för lite inspiration. Fantastiskt, förstår inte riktigt hur det fungerar bara. Har stirrat länge, trodde först att jag var jag som inbillade mig men det rör sig faktiskt på riktigt! Fantastiskt!



Tänkte först att jag skulle spara den till någon fredag men blev för ivrig. Man vill ju dela med sig av det man hittar till sina trogna bloggläsare;) Jag säger som Puh; ingen kan vara nere med en ballong. Han har fan rätt, känner ni skillnaden före och efter att ni såg bilden!?! Nu är jag plötsligt glad igen efter gårdagens nederlag och känner att jag har samlat nya bloggkrafter!

*Besviken*

I morse vaknade jag tidigt. Mitt hjärta slog lite extra hårt och jag hade ett förväntansfullt leende på mina läppar. Jag hade kanske väntat mig för mycket när jag trodde att några skulle veta om vilken stor dag det var. Var kanske lite naiv när jag hoppades att mina vänner skulle ge mig en tårta, dunk i ryggen och några uppmuntrande ord på vägen. Möjligt att jag hade för höga förväntningar när jag såg dagen som ett tillfälle att bära min partyhatt, nu får den åka tillbaka i garderoben  igen. Jag måste erkänna att jag känner mig lite nere. Jag går och lägger mig i sängen med min ketchup och får peppa mig själv lite genom att läsa i min positiva bok (en sann vän). Imorgon när jag vaknar kommer jag förhoppningsvis smält att ingen(!) uppmärksammat att min blogg helt har firat en månad... :(


Tillbaka in i mörkret igen du gamle trogne huvudbonad och vän...

Ett misstag som givit liv!

Jag skulle salta mitt tangeltbord för ett par veckor sedan för att skrämma bort myrorna. Det har visat sig att jag tog frön istället för salt!!! Nu står hela mitt tangentbord i blom. Jösses, jag vet inte ens vad det är men misstänker att det kan vara pumpor. Lite häftigt hur ett misstag kan leda till någonting så vackert som liv! Sånna här saker gillar jag verkligen, helt utan ansträngning har jag nu en hel odling på gång. Nervkittlande att inte veta exakt vad det är heller...

Får försöka använda datorn som vanligt iaf så länge det går så kan jag plantera om dem vid ett senare tillfälle. Det är möjligt att de kommer att behöva mer plats framöver. Än så länge fungerar det dock riktigt bra.



Liv kan ibland dyka upp där du minst anar det...

Älskade knöl!

När månaden lider mot sitt slut så vill jag visa lite extra uppskattning till alla våra svenska potatisodlare. Potatis är både billigt och nyttigt. Jag köpte en påse potatis idag. En påse med 36 potatisar för att vara exakt (då blir det förhoppningsvis ett par över till frukost imorgon). Jag vet att det är 36, för jag har räknat dem. Av någon anledning så kan jag inte låta bli att räkna potatisar när jag plockar dem i butiken. Så fort jag börjat plocka så börjar jag räkna. När jag har kommit till fyra eller så brukar jag stanna upp och fråga mig vad jag håller på med. Sedan fortsätter jag i alla fall. Man ska ju avsluta det man en gång har påbörjat. Jag räknar nästan allt jag köper (i lösvikt) faktiskt. Kålhuvuden, lök, druvor... Jag rekommenderar att ni börjar med något enkelt om ni ska börja räkna i affären - det är lättare att räkna potatisar än druvor.


När jag inte har räknat potatis så har jag haft en ganska lugn vilodag. Vad har ni gjort idag?



Jag brukar förvara min potatis i min "pärmvrå". Där trivs potatisen eftersom det där är ganska mörkt och svalt.


Igenkändhet och image.

Det är en smygande oro som kryper i min kropp idag. Oron min kan leda till en del olyckliga konsekvenser: isolering och misstro så att reflektera kring och ventilera mina tankar i bloggen är ett måste. 

I min position är det svårt att hitta bra vänner. Förändringarna som bloggen inneburit leder till starka upplevelser. Det bidrar också till att jag känner mig räddare i dag än tidigare. Vissa som jag tidigare umgåtts med har inte klarat av all den uppmärksamhet jag har fått genom bloggen och dom man träffar på senare tid har hellre velat synas i bloggen än att umgås med mig.  Att riskera att bli igenkänd och utnyttjad på stan eller att behöva betala ett högre pris i mataffären bara för att kändisskapet är så starkt associerat till rikedom gör att jag drar mig för att gå ut.



Jag satte på mig en keps idag för att inte bli igenkänd. Ibland vill man bara vara en anonym kille.


Välkommen - kul att just Du hittat hit!

För er som bara har snubblat in här på bloggen så kan jag berätta att det är jag - Petter som har gjort den själv. Det har jag gjort för att ge er läsare ett smakprov på olika sidor av mig. Dessa smakprov kommer att komma i flera olika former för att passa just dina behov - jag är nämnligen en kille med många järn i elden.  

Jag lagar mat, pysslar och skapar, bloggar om välmående, tankar kring kändisskapet och botaniserar med mina gröna bloggfingrar för att nämna något om mina alster.

Just nu är jag fortfarande i uppstartsskedet och filar på bloggens utseende, knyter kontakter och ser även över hur bloggen kan ge något tillbaka till samhället och vara en del av en hållbar framtid.

Jag känner att jag har en trogen läsarkrets på i alla fall en 3-4 personer som hänger med mig genom både mot- och medvind men fler kan vi bli!


Motgångar.

Motgångar dyker upp i olika skepnader genom livets gång. Idag kom motgången i form av tö. När jag kom fram till snödrivan jag hittade igår så fick jag en chock. Det här var allt som var kvar:



Som den optimist jag är så vände jag naturligtvis denna motgång till något positivt. Våren har kommit - igen! Ett nytt kapitel är påbörjats. Bara de första sidorna är skrivna och mycket återstår. Tur också att jag hade min pannlampa med mig, det var jättemörkt ute.

Bättre sent än aldrig ;)

Som ni säkert redan har lagt märke till så har jag haft fullt upp hela dagen.  Förutom att beta av i alla fall halva listan så har jag fixat blåbärssoppa till min skidutflykt. Jag hade även tänkt att vattna min växt men jag har helt enkelt inte haft tid. Jag hittade inte den andra skidan men fick låna en av en granne:



Den ser lite märklig ut men jag tror i alla fall att det var en skida. Det börjar bli riktigt mörkt ute så jag tar med mig pannlampan ut i "backen". Appropå pannlampan, så var det höstens stora projekt. Det är jätterenkelt att bygga en egen pannlampa men ibland lite roddigt och fippla med en sladd uppe på hjälmen, särskilt m tjocka handskar. Funkar helt ok dock. Inte lika bra som de fina fabriksbyggda som så många andra har såklart, men tillräckligt bra för att inte känna behov att köpa en. Jag tog bara en mobiltelefon och fäste den på ett band. Det är nästan smidigare att bara hålla den i handen eftersom den ramlar hela tiden men respekten från de andra åkarna är garanterad med denna detalj.

   

Ses här om ett tag!

Fredagsmys

Idag är det fredag. Som ni trogna bloggläsare redan vet har det varit en lång och händelserik vecka och jag firar detta med ett långt kallt bad. Vet att det är lite töntigt men kan inte låta bli att krypa ner i ett riktigt isande bad ibland. Som många av er redan vet har jag ibland lite problem med att jag lätt blir varm. Finns inget bättre sätt att kyla ner sig på. Kan göra lite ont till en  början men är sjukt gött... Jag brukar hälla ner lite välgörande diskmedel i vattnet (för bubbellyx) innan jag kryper ner men det är ingen nödvändighet.

Tror att detta är en anledning till att så få manliga bliggare skriver om att de badar, de har nog aldrig tänkt på att man kan göra det i kallt vatten. Kanske detta inlägg får någon annan varmblodad man att upptäcka avkopplingen och lyen med ett isande och välgörande bad.



Ett tips är att på vintern gå ut och leta på tomter efter tunnor som står vid husen för att samla vatten. Där kan det finnas isande kallt vatten att hoppa ner i. Mitt råd är att göra det nattetid, kan bli lite problem annars... (tro mig - jag vet)

Ibland måste man "optimera"!

De tre senaste timmarna har varit ganska intetsägande - det är därför jag inte har bloggat. Nu är det dags att angripa denna nya dag på allvar. När det är en ny dag så känns det lite som man får en anledning att ta tag i saker och försöka förbättra förutsättningarna inför det som komma skall. Jag har tänkt att försöka sluta göra "snabba fixar" och istället göra ordentliga lösningar. Jag har väl egentligen inget som måste fixas men har gjort en lista på saker jag ska göra innan jag ger mig ut på skidturen i alla fall:

Leta reda på allt ömtåligt som jag gömde för en tid sedan
Sandpappra mobilen
Leta efter något ätbart i ryggsäcken
Kolla till frysen och eksemen

Som ni ser är många av aktiviteterna fysiskt påtagligt besvärliga. Därför har jag inga större ambitioner att hinna med ALLT - det är viktigt att sätta upp realistiaska mål. Dessutom kryper en trötthet i bakgrunden som späder ut ambitionsnivån ytterligare. Halvvägs genom listan kommer jag att stanna upp och säga till mig själv: "Petter, orkar du?".  Har haft lite problem med att sova idag. Varför jag inte kunnat sova, vet jag inte. Det beror nog på en av två saker: Jag känner stress över att inte ha hittat den andra skidan eller att jag har lagt upp kålen  som finns kvar PÅ sängen (för att inte glömma bort den) och känner att jag inte får plats där själv. Den troligaste kandidaterna är kålen på sängen och det är väl den lösningen som är lättast att åtgärda. Det kan vara på grund av att kålen är obekväm att sova på som jag inte sover bra...? Vad tror ni?


 


*trött*


Nattsuddar

Hur kommer det sig att granar inte uppskattas lika mycket året runt? För mig är en gran som en kvinna, lika fin med som utan utsmyckning. Det viktiga är vad som är i granen och alla innehåller sav.


Jag älsar gran fasten de inte går att äta!

Min positiva bok!

Idag har jag börjat med en ny grej. Jag hittade ett tomt block hemma och satt länge och funderade på vad jag skulle fylla den med. Skissblock har jag redan, recepten lägger jag ju ut här på bloggen. Fanns liksom inget givet användningsområde. Sen kom jag på en djävligt bra sak att göra med det. Det ska bli min positiva bok!!! Varje dag ska jag skriva lite bra saker om mig som jag sedan kan läsa när jag behöver pepp. Idag har jag skrivit detta:

Jag är bra för att:
- Jag är fin
- Jag är bra på att laga mat
- Jag har många tallanger

Bra saker som har hänt idag:
- Jag hittade ena skidan
- Jag har bloggat
- Jag är fin


HURRA!

Jag hittade mot all väderlogik en mindre snödriva idag intill en väg! Är osäker på om drivan tar hela min vikt men jag tänker ge mig på ett försök med skidorna imorgon (om den finns kvar).
Längdskidåkning ger både en allsidig träning för hela kroppen, frisk luft och en härlig naturupplevelse. Längdskidåkning är dock en teknisk sport som kräver tålamod och rätt utrustning - kanske särskilt nu när man har vädret emot sig. För den oinvigde känns kanske vallningen som det krångligaste momentet i längdåkningen.

För mig har det krångligaste dock alltid varit att stå på skidorna och hålla balansen. Jag gör min egen valla för att inte gå vilse i valladjungeln (brukar passa på när jag stöper ljus).

Gör så här:

Smält stearinljus (valfritt antal) och fördela över skidorna (viktigt att vallan hamnar på rätt sida av skidorna - d.v.s. den sidan som ska vara mot snön eller marken)



Har bara hittat en av skidorna än så länge.


Tankar om mat




Mat är gott
mat behöver inte vara flott
när du äter känner du dig lycklig
känslan är dock bara flyktig
maten ut ur tarmen flyger
och hungern tillbaka tiyger
då är det dags att äta igen
mat är gott

                                             Petter Ericsson 2009



Scoop!


När man, som jag, är rödlätt är det ibland svårt att hitta matchande accessoarer. Surfade runt lite i förmiddags och hittade till min stora förtjusning en grej som skulle passa mig bra. Kul att leka lite med sitt utseende tycker jag, ibland kan det vara härligt att få maskera sig och bara vara utan att alla känner igen en... Kanske någonting för festen eller när du vill skoja lite med någon vän:)

Den här ska iaf jag köpa, bra pris och häftig form.
http://www.annonsfynd.se/1003292.htm

Kram

Härligt med omtanke

Å jag blir så glad när jag får kedjebrev av mina vänner - då vet man verkligen att någon tänker på en! Det här hittade jag i inkorgen nyss.



Läs igenom listan med namn. Välj vidarebefordra. Om ditt namn står på listan, sätt en stjärna  bakom. Om namnet ditt inte står där, sätt det in på listan på riktig plats (alfabetisk), UTAN stjärna bakom. Sänd detta mailet til minst tio (10) personer,  och den du fick den av . FRÅGA INTE. Du får senare se vad som sker? Detta är jättekul!!

Agneta*  Algot         Amalie  Ami      Anna    Andreas   * *  Anette  Annica       Annika      Anita * * *   Anna-karin  Ann May   Anne* * **   Annelie*  Ann* * Elisabeth      Anja         Ann-Berit *  Ann-Britt*  Ann-Christine      Ann-Kristin    Ann-Marie  Ann-May      Anne-Britt     Anne Brit Anne-Cathrine     *     Anne  Grethe        Anne-Jorunn           Anne-Karin    Anne-Lynn    Anne Mari   Annette *   Anniken    Arild*         Are*  Arne       Asbjørg  *       Asbjørn    Aslaug  Astri-Elisabeth        Astrid **    Audhild     Audgun  Annalena Baard   Barbro* *     Beate      Beatrice   Bendichte    Benita        Bente** *       Benthe        Bergljot          Berit ?*          Birgit  Birgitta *  Bjarte  Bjørg      Bjørghild     Borghild        Borgny        Brit      Britt    Brith-Anne       Brita*    Britt-Marie Carina **  Carita  Carola*  Caroline    Catarina    Cathrine*  ** *  Cecilia **  Cecilie    Christin     Christina*        Christine *  Camilla** Dagfinn   Dagrun  Dag*  Johnny    Daisy   David         Dina        Dyveke      
Ebba        Eirik*       Eivor Eli      Elin*** * ***  Elinor         Ellen**  *     Else*        Elisabeth****  *      Eldbjørg        Else  Marie     Emma*    Emilie        Erik  Erika       Erland         Erna        Espen        Eva** * * * * **         Evy-Ann Ewa  
Frid    Frida  Geir        Gerd     Gina        Gislaug         Grete**       Grethe**         Gro**  *       Gry     Gunilla * **   Gunn *   Gun  Merete        Gunn  Helen       Gunn Karin      Gunn Marit      Guro       Hannah    Hanne** **         Hans       Harald   Harriet
Hege * **        Heidi**** * * *                 Helge*         Helen        Helene* * Henrik**         Hilde****** * **        Håkon**            
Ida*******     Ina*      Ine    Inga Marit        Ingeborg  Ingela**       Inger ***         Ingerlise*         Inger Anita     Inger  Annette    Inger Helen    Inger  Kari       Inger  Karin*     Inger  Synnøve          Inger Marit         Ingunn  *        Ingrid* *      Iris    
Jacqueline  Jan  *    Jahne      Janicke Jannice   Jannecke         Jeanette* Jenny     Jette    JIMMY     Joachim**     Johan*    Johanna  Johannes      Johanne    John*  Jon  Jonas     Jon-Håkon    Jorid     Jorunn *  Jörgen         Jørn         Jørund     josefin  Karen         Kari*       Karianne* *         Karin*        Karina*  katarina   Kathrin   Karl-Werner Kenneth     Kia  Kicki     Kim        Kine        Kirsten         Kirsti       Kjersti**** * *          Kjerstin*       Kjell    Kjetil* *        Kristin ****         Kristina * *       Kristine   Kurt  Kåre       Laila   Laila Irene         Larris        Lars****      Leif Lena    Lena-Marie*     Lene     Linda*******   Line *    Lillan  Lillbeth    Linn        Lisbeth*** *     Lovise   LOVISA     Lyhanne   Liz Madeleine  *   Madelen  Magnus  Maiken    Maj-Britt         Mali  Malin*    Margaret     Margrethe * *Marguerithe        Mari* **          Maria**** *  *       Mariann *        Marianne******* * **            Marichen        Marie*** * *      Marielle  Marja     Marit* **        Marita   Marlena     Mats        May *          May-Britt bsp; Merete****         Mette ****   Mia* Mikaela       Mona***** *        Monica*****         Monika  
Natja        Nils            Nina******         Ole        Olaf   Olaug     Ove **     Pirkko  Peggy      Pernille    Per-Olof    Petter***  Petter- Klas         Peter**       Petra  Pia***           Ragna   Ragnhild *   Ragni   Rakel     Randi*  *  *   *   *     Rannveig        Rebecca         Reidun       Rigmor       Rita*      Roger     Roland *     Roy*       Runa  *       Rune **          Sandra*   Sara     Shirley Signe  Sigrid         Silje        Sindre         Siren        Siri**       Sissel       Siv **  *            Siv Aina    sofie  Soili     Solfrid   *     Solveig **       Steinar *  Stine  *       Ståle  *        Susanne  **  *      Sverre      Synøve     Synnøve        Tanja     Terje        Therese        Thomas *        Thyra        Tine        Tom   tomas  Tom  Inge*        Tommy*         Tone****       Tonje**  Torbjörn     Torgeir    Torill *  *      Torun       Tove**  *       Tove  Lise         Trude***      Trine**  * *          Trine Falstad      Trine  Lise *    Trine S        Truls        Turid * *  **       Ulf Ulrika  Unni *   *ulla      Vanja   Vibeke          Vidar         Vigdis        Venke  Viveca    Wenche *  *  *  *      Väinö Yngve     Ywonne Øyvind   Øystein         Åsa*  Åse * *  **  Aase  Åshild   *




Jag har skrivit in mitt namn i listan så det är bara att kopiera kedjebrevet och skicka det till alla ni känner!

Bloggtorka

Ber om ursäkt att ni inte finner något nytt här (mer än detta inlägg). Men jag har tyvärr inget intresse av att skriva just nu.
Återkommer när jag har något vettigt att ventilera - håll ut!

Möten och tillfälligheter...

Hur mycket i världen kretsar inte kring möten egentligen. Man möter nägon och den påverkan man tillsammans åstadkommer kan vara betydligt mer än man vågat ana när man lämnar mötet. Möten kan också innebära en tillfällighet där två vägar korsars som inte var planerat. Denna typ av möte tror jag mycket på, när det liksom inte är så genomtänkt utan mer avskalat och spontant. Där visar det sig verkligen hur två är starkare än en även de gånger man inte trodde att så är fallen. Det kan leda till underverk ibland och man ska inte vara rädd för att ta tillvara på de gångerna när det faktiskt händer. Som till exempel idag när jag tappade ner ostbågar i filmjölken. Först blev jag förfärad men sen tänkte jag; "hey Petter, why not". Och myckete riktigt! Detta visade sig vara ett exempel på just ett sådant möte som inte skulle blivit av annat än genom en tillfällighet och som i slutändad genererade så mycket bra. Skitgott, och nu vet jag det till nästa gång när jag inte har några flingor hemma. Helt av en tillfällighet! Kanske var det meningen att just jag, just då, skulle upptäcka detta...




två vägar korsas
det var inte meningen
skapar synergier
smälter samman i min mage
de hade alltid velat vara tillsammans
en slump förde dem samman
kanske var det meningen
två vägar korsas

                                                                                                                                  Petter Ericsson, 2009
 


Vad man kan göra med datorn!

Helt otroligt. Satt och lekte lite med en bild i ett ritprogram och insåg hur mycket man faktiskt kan göra! Man kan ju göra hur mycket häftiga saker som helst!

Jag kallar den här "mannen utan ansikte":
Efter:


Före:
 

Det är verkligen inte klokt. Man kan knappast se att det är samma bild!!! Jag är förstummad och går och lägger mig lite och smälter detta!


SLUTA MANIPULERA MED MIN MAT!

Jag känner mig upprymd men dock lite stolt som en riktig Sherlok Holmes. Jag hade inget mjölk hemma (brukar läsa på baksidan ibland innan jag går och lägger mig) så jag tog med mig en tomatketchupflaska till sängen istället. En tomatketchup bör rimligtvis innehålla tomat och ketchup - inte sant. Hör och häpna, det här är vad en vanlig flaska innehåller: Tomatpuré, ättika, socker, salt, kryddextrakt, örter m.m (!)....
Inte någon ketchup! Känner mig lurad men samtidigt upplyst och var tvungen att sätta mig upp.
Om två tomater går på en väg så måste de ju ha med sig ättika, socker, salt... för att de ska bli ketchup. Min värld är "turned upside down" som man brukar säga. För att vi som konsumenter ska veta vad det är vi köper är det viktigt att informationen på flaskorna är tydlig så att det faktiskt går att göra ett riktigt val.



Kör med raka rör och öppna kort ketchupmakarna!

Bara ben och deg

Jag ber om ursäkt för min dåliga uppdatering. Jag har varit lite nere sedan jag missade melodifestivalen. Hade sett fram emot den. Nu är det bara att försöka glömma det som varit och blicka framåt.

Vilken härlig dag det har varit! Jag gick en skön promenad nu mitt på dagen (kom just in). Det var så otroligt skönt - känns som att det finns hopp nu, att vi går mot ljusare tider. Idag gick jag har med bara ben, bara och vita ben. En dag som denna går det ju bara inte att stänga in sig i byxor. Slängde ihop en limpdeg innan jag gick (glömde ställa in den i ugnen men degen var precis vad jag behövde när jag kom tillbaka)! Ny kraft nya tag!


Melodifestivalen - vem ska jag heja på?

Ikväll är det äntligen dags!!! Helt underbart! Jag vet inte vem jag ska heja på bara, hade Timbuktu varit med hade det varit lättare. Många kanske inte tror att jag gillar schlagerfestivalen med de har fel. Jag gillar ju musik, soffor, chips och öl... Tror att jag ska heja på Måns, tycker att han verkar trevlig och ser mig själv i honom på många sätt.

Nu börjar det snart! Spännande, vilka ska ni rösta på?


Nu äntligen kan jag blogga om mitt hemliga projekt!

Jag har aldrig känt mig inte riktigt hemma i mina köpesockor. Jag har letat runt på hela internet men jag har inte hittat något bra mönster på virkade sockor. Jag funderar på varför. Är det för att man inte kan virka sockor? Jag känner mig säker i virkningen och började därför på ett eget mönster för en tid sedan. Nu är det äntligen klart! Vi får se hur det går.


HERREGUD!

Det är dags att sätta stopp och ta en andningspaus! Det finska ordspråket - "nu händer det så mycket att jag tror jag får sätta mig ner" - passar bra nu. Det har varit en kändis på min blogg! Inte vilken som helst heller för den delen - en riktig bloggikon. Och hon tycker att jag är "en skön typ"! Jag har aldrig trott mig vara någon kändisfanatiker men nu börjar jag undra. Jag är så glad. Nu måste jag göra en handlingsplan för att drabbas av storhetsvansinne. Storhetsvansinne har man när man har en överdriven uppfattning och ofta helt falsk bild, om sig själv och sin roll. Kanske är det inte vansinne i alla fall. Det kanske faktiskt är det här jag har att vänta mig nu när det går så bra för bloggen - det kanske inte alls är överdriven bild. En ny era är här. Är jag sveriges nya bloggkung?


En eloge till alla oss som överlevde otursdagen!



Pokerkväll - ett säkert kort ;)

Det är ganska tråkigt att inte göra någonting. Man kan skada sig av det mesta men att spela kort måste ju vara en av de mest ofarliga sysslor - i alla fall när man gör det själv! Att spela poker själv är svårt - inte minst om man bara har 17 kort. Jag spelade patiens istället. Eller jag "lade" en patiens som det heter. Är det någon som lägger patiens längre? Jag tvivlar. Det är en fråga om tid. Som den 27e mars till exempel. Jag skulle ha kunnat lägga en patiens då - rent teoretiskt. Men just när det dök upp lite tid så inträffade det där med frysen. Men idag har jag tid.



Tips: Sätt på dig en kul huvudbonad när du lägger patiens så blir det mycket roligare - man går sällan ut.

Akta er - det är fredagen den 13e!!!

Jag har verkligen hamnat i en bloggspiral. Tidigare har jag i stort sett alltid delat in veckan i helger och vardagar. Nu när jag har så många bollar i luften så smälter liksom veckan ihop. Orden "äntligen helg" har på något sätt förlorat sin betydelse i min begreppsapparat. Jag lägger ner mycket energi på bloggen att jag helt har glömt att det är otursdagen idag! Nu blir det till att spara på krutet, gömma sig och göra så absolut lite som möjligt resten av kvällen.



*ligger lågt*

Hmm... undrar vad man kan göra utan att riskera allvarliga skador..?
Vad ska ni göra ikväll?


Spontan fredagslyx

Dags att koka kött igen. Dags att åter presentera en maträtt som får gomseglet att applådera och proteindepåerna att njuta. Jag hittade en köttbit hemma som jag för en tid sedan lade undan för marinering. Mina damer och herrar, jag ber att få presentera kokt högrev!

Du behöver:

1 kg högrev (eller annat kött - jag minns inte riktigt vad det var för kött)
Vätska

Marinering:
2 dl Salt

Gör såhär:

Ta det ordentligt marmoreradde och fasta köttet. Cirka 1 kg är en lagom portion. Jag saltade in köttbiten för 2 veckor sedan. Strödde över rikligt med salt och lät den ligga i rumstemperatur. Skölj av köttet (viktigt att du inte glömmer detta moment om du inte täckt över köttet). Koka upp i vatten eller annan vätska.



Servera med vad som helst som du gillar som är sött, surt eller salt. Rödkål är ju en klassiker om du inte vill ha vitkål.
VARNING: Om du inte gillar smaken av salt bör du inte prova detta recept.

Funderingar kring handel och hemlagad pizza

Har konsumtionssamhället helt tagit över? Som ni vet så tillhör jag inte någon intellektuell elit och har mer åsikter än kunskaper. Jag har därför inget svar på frågan, endast en fundering eller en spekulation. Det är alltid full rulle i affärerna. Man blir alltid så stressad att man inte vet var man ska ta vägen. Visst lever vi i ett konsumtionssamhälle men är det på gott eller ont? Konsumtionen förutsätter produktionen och produktionen ger arbete åt många människor så visst finns det något gott i vårt överflödssamhälle. En del påstår att vår klimatförändring orsakas just av att stora delar av jordens befolkning blir rikare och konsumerar mera. Jag tror jag att vår stora produktion och konsumtion är till skada för naturen men även våra frysar. Konsumtionen är alltså inte källan till allt ont.

När jag handlar är jag i regel så hungrig så det blir endast att handla "det nödvändigaste" innan jag beger mig hem. Jag är alltid lite tveksam över hur mycket pengar jag kunde spendera utan och skämmas, men idag kom jag på att jag bara flyttar på mina tillgångar. Genom att investera i lokala råvaror stödjer jag ju även den lokala handeln. Lokala råvaror kan ju tyckas lite tråkiga men för att göra en lokal råvara lite mer exotisk krävs bara några enkla knep. Idag köpte jag en lokal lök som jag gjorde en exotisk pizza med:

Du behöver:

1 lök (svensk)
1 salamiskiva (här kan du läsa ett annat salamitips)
1 deg
En exotisk smakhöjare

Gör såhär:

Gör en deg (din favoritdeg) och platta ut den. Stek lök och salami och lägg ovanpå degen. För att få en främmande smak på den lokala råvaran kryddade jag löken med lite Koskenkorva (utländsk alkoholhaltig dryck).  



Jag har inte diskat än så jag hade ingen tallrik. Min favoritdeg är ganska stor så proportionerna på pizzan blev lite konstiga - annars blev det jättegott.

Enkel tzatziki a la Klas

Hade bara kål och filmjölk hemma så jag bestämde mig för att göra en enkel soppa som heter tzatziki.

Du behöver:
Kål
Filmjölk

Gör såhär:
Hacka eller riv kålen och häll på filmjölken. Blanda noga!



Vissa tycker om att äta soppan med bröd men jag gillar den som den är.


Nu är den äntligen färdig!

Nu är bananmålningen äntligen färdig! Som jag lovade i mitt tidigare inlägg publicerar jag den så att ni alla kan njuta av den. Puh! Var riktigt stressad över att få den färdig, bra med pressen att jag lovat publicering på bloggen. Det är tufft att rita på datorn. Även om man har talang är det svårt att få till de rätta färgerna och djupet i bilden. Den är här jag iaf riktigt nöjd med. Hoppas att ni gillar den! Det är väldigt blottande att visa upp sin konst såhär för vem som helst. Ger en del av mig själv i varje bild och hoppas därför att ni verkligen uppskattar den.
  

Fantastiskt vad man kan skapa med hjälp av datorn nu för tiden...
Som den observanta bloggläsaren redan märkt har jag ofta tema ätbart i mina målningar. Vet faktiskt inte varför men det är väl någonting undermedvetet. Nej, nu ska jag kolla kylen...

See yah!

Skapande

Jag kanske har verkat frånvarande de senaste timmarna men jag blev så mätt av sopplådan. Jag har suttit och pillat lite med en teckning också i "Paint" som jag tänkte lägga upp på för allmän beskådning här på bloggen. Som ni vet så är jag en perfektionist och känner mig inte helt nöjd med teckningen än - men håll ut, den kommer. 
Som ni vet så älskar jag att skriva men det kanske kommer som en nyhet för er men jag älskar att rita också. Jag borde kanske göra en bok någon gång - och rita alla bilder till den helt själv. Nu när jag har en fan-base så tror jag att den verkligen skulle kunna nå ut. Vore ett ganska naturligt steg efter bloggsuccen.

Vad gillar ni att rita? Jag tycker om att rita bollar, hästar och hus men utmanar mig gärna med nya motiv. Det är en banan som jag ritar just nu - en riktig utmaning (särskillt färgen är svår att få till). 

Här är en teckning jag gjorde i höstas som jag är rätt nöjd med (sitter uppe i rummet). En snabb skiss bara att hålla tillgodo med tills jag är redo att lägga upp bananen.


Att koka soppa på en låda

Herregud jag har verkligen haft fullt upp idag - det är därför det har varit tyst på bloggen. Jag har spelat Marble Match på min mobil, läst en artikel (den här), och lagat en härlig kållåda för att nämna något av vad jag gjort idag. Inte en så fullt exotisk rätt som namnet antyder, det är helt enkelt en vitkålslåda (jag har ju väldigt mycket vitkål att göra av med). Ett bra sätt att ta tillvara på kål är att göra en låda av den.

Du behöver:

1 vitkålshuvud
600 g smör
1 stor gul lök
Salt och peppar
1 ¾ riven ost
Vätska

Gör såhär:

Steg 1: Strimla all kål och lök och forma en låda av dem.
Steg 2: Smält smöret i en stor kastrull och bryn på svag värme lök och vitkål tills det blir mjukt. Smaka av med salt och peppar. Ta kastrullen från plattan och blanda ned 2 matskedar av osten. Häll på vätskan och strö över kvarvarande ost. Låt kålen koka upp och ät med sked. 



Såhär mycket kål använde jag till soppan. Om ni inte är så hungriga kan ni minska mängden kål i steg 1.

Goda nyheter!

Dags att vi göteborgare börjar påminna oss om att staden fyller 400 år (år 2021). Höll på att trilla av stolen när jag fick se nyheten! Läs mer om det här.



*dags att damma av partyhatten*


Idag tänker jag... mer än vanligt ;)

Tog sovmorgon idag som ni märker. Jag brukar inte vara den som skyr dagen men ibland behöver man vila ut. Dessutom så känns det som att dagarna bara försvinner hela tiden och att man inte riktigt vet vad man har gjort (det vet jag ju nu när jag har sovit). Nu sitter jag och grubblar på om jag ska pallra mig iväg till affären idag eller imorgon. Det vore skönt att starta dagen med lite frukost (bestående av något annat än kål) men imorgon ska jag ändå ut till centrum. Det blir så flängit fram och tillbaka med alla tunga kläder man måste ha på sig såhär års... Så jag överväger att faktiskt ta en relaxdag för en gångs skull och samla tankarna.

Jag känner att jag behärskar tänkandet på ett nyfunnit sätt (i och med bloggen där jag kan lufta mina tankar och bolla idéer med er läsare), eller kanske snarare att jag kommit närmare mitt sätt att vara. Det är skönt! Ibland måste man unna sig att slippa ta tag i alla bestyr och bara vara. Om man alltid är på språng, med andra runtom kring, får tankarna liksom inte plats. Min favoritplats för ensamhet och tankar, är badrummet. Jag har preparerat min miljö därinne med ömhet. Det doftar och finns några väl valda tidningar. Jag gillar inte att ha allt för anal ordning (lägg märke till ordvitsen) eftersom jag tycker att inspiration i vissa fall förs av oreda. Där inne renar jag mitt inre, lika mycket (om inte mer) som mitt yttre.

Här kommer en bild på mitt tänkarrum:



(Eftersom jag fortfarande inte fått tag på några glödlampor så ser man nog inte hur det ser ut)



Blogg är tjockare än vatten...?

Nu börjar den första chocken lägga sig och jag börjar samla mina tankar. Jag kan inte svara på varför läsarna sviker, jag kan bara anta och komma med mindre kvalificerade gissningar. Jag kan inte påstå att jag inte är besviken. Har alltid sagt att "blogg är tjockare än vatten", men det verkar som att jag har misslyckats med att bibehålla min ställning på bloggtoppen. De säger att det är ensamt på toppen. Men jag lovar det är ensamt här nere också...

Jag har iaf bestämt mig för att vika ut mig här på bloggen. Tror att nyckeln till framgång för mig, som för så många andra bloggare, är att visa lite hud. Vad är problemet med att folk visar hud egentligen?

Här kommer en avslöjande närbild iaf, känns lite som att jag säljer mig själ but hey, a man´s gotta do what a man´s gotta do!


*väntar på läsarstormen*

Är det ens någon som läser bloggen?

Antal läsare har minskat dramatiskt som ni ser.... Vad gör jag för fel?



*förbryllad*

Mobilsvar ;)

Hämtat från gästboken till min bloggklubb på Facebook:

Erik Widén skrev klockan 15:25
Du Petter! Jag kom på en sak som jag länge undrat som faktiskt säkert kan vara ett bra ämne för dig att ta upp i din blogg. Jag har nämligen funderat på det här med mobiltelefoni. Alltså, det måste ju finnas nått sätt att sätta på ljudlös utan att behöva gå in och dribbla bland menyerna. Känner du till någon slags genväg, eller kanske en snabbknapp, eller nått? Tänkte att du kanske visste eller att du skulle kunna använda ditt kändisskap för att belysa sådana här frågor som vi många undrar, men kanske är lite för rädda för att fråga om. Kram din beundrare Erik



Anledningen till att svaret dröjde så länge är att jag har gjort en demonstrationsmobil i trä. Mitt förslag är att du provar med att trycka på några av knapparna. Förslagsvis gör du som jag och testar på en prototyp först så att du inte förstör din fina Samsungmobil. Funkar inte det kan du försöka med att hålla knapparna inne en stund - då brukar det ge med sig. Jag har ritat ut pilar (röda) på knappar du förslagsvis kan trycka på.   



Tips: Tryck inte för hårt på knapparna! Då kanske ljudet aldrig kommer tillbaka.


*full av hopp*


Om förvirringen kring begreppet katrinplommon.

Kom över 5 katrinplommon idag. Jag tänkte reda ut begreppsförvirringen som råder när man talar om katrinplommon. Vissa kallar samma plommon som jag kallar för katrinplommon för sviskon. Begreppen sviskon respektive katrinplommon avser troligen samma sak, och ordvalet verkar regionalt anknutet. En vanlig uppfattning är att det endast är torkade plommon som kallas sviskon respektive katrinplommon, men egentligen handlar det om en viss sorts plommon som lämpar sig bra att torka eftersom de är så söta. Känner du dig kapabel att ytterligare klargöra begreppen är du välkommen att ge ytterligare förklaring i kommentarfältet nedan.
 


Katrinplommon eller sviskon...? Vad är ni för ena egentligen...?
*Undrar*


SCOOP: SÖK PÅ BORTSKÄNKES PÅ BLOCKET!!!

 

Sökes: glödlampa

Jag behöver nya glödlampor. 60W. Har dammsugit hela blocket men hittar inga... Hjälp vad ska jag göra, det är helt mörkt hemma nu!!!

Hittade däremot lite andra saker, vart tror ni att de skulle passa in? Jag har själv mina idéer med vad jag skulle kunna göra med dem, finns oändlga möjligheter med denna typ av produkt och material. Vad hade ni gjort?

Kram så länge!


Hemmagjord glass med smarrig kolasås

Det är flera grejer som ska hinnas med varje dag. Eftersom bloggen är prio ett just nu så har jag inte haft tid att ägna mig åt många andra sysslor den senaste veckan. Stressigt värre är det. Jag har till exempel glömt att vattna min fikus igen.

Jag gjorde i alla fall ett försök till hemmagjord glass med kolasås nyss men kom på att jag inte har någon fungerande frys (i alla fall inte i infrysningssyfte). Det är inte lätt att hålla många tankar igång samtidig, försök själva! Jag hade tyvärr varken ägg, socker eller grädde som man egentligen ska ha i glassen. Kolasåsen gjorde jag såhär:

Du behöver:

100 g smör
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde


Tillredning:

Koka ingredienserna till kolasåsen ca 5 min och ringla den över glass.





Som jag sa tidigare så hade jag inte grädde, eller socker så jag bytte ut dessa mot smör (samma mängd som det skulle vara av grädden och sockret för att inte mixtra för mycket med proportionerna). Jag blandade i lite rågmjöl för att få den rätta konsistensen och färgen. Jag brände mig på tungan först när jag försökte dricka smöret direkt ur kastrullen men det var jättegott att blanda ut det  med lite filmjölk för att kyla ner det lite (det skar sig något men det blev ganska häftiga marmoreringar!). 

Asian cooking

Tillbaka igen. Som den hängivne bloggläsaren redan vet är jag en väldigt internatonellt präglad kock, kanske mer än de flesta. Idag har jag valt att inspireras av det asiatiska köket och gjort en god kålcurry. Nu kanske ni tror att jag tog en färdig curry, men ack så fel man kan ha. Jag började från scratch och gjorde en egen curryblandning a la Klas!

Du behöver:
Kål (har ju massor nu)
Gurkmeja (för färg)
Svartpeppar (för smak)
Ingefära (hade hemma bara)
Vätska

Gör såhär:
Förväll kålen i vatten (eller den vätska du har tillgänglig) och stäng av värmen. Lägg i kryddorna och rör om.

Såhär bra blev det:


Det ser ut att lukta curry men det gjorde faktiskt inte det. Smakade inte curry heller men det gör inte så mycket för att jag tycker ändå inte om det.

*Tillbaka*

Herregud..... jag har ju inte skrivit på länge nu. Tro inte att jag har legat på latsidan dock. Jag har jättemycket att skriva om, vart ska jag börja? Jag tror jag gör det enkelt för mig och gör en lista över vad jag har haft för mig. Ska försöka få ner det i rätt ordning oxå...Hmm.... få se nu...

- Borstat håret
- Burit ut soporna (ställde dem i trädgården så länge)
- Druckit vatten och ätit en champinjon (jag åt den som den var så jag skriver inte ner receptet)

- Svarat på frågor om mig själv som jag hittade på en annan blogg. Den som vill får haka på!
- Gjort kålcurry 

1) Vad åt du till frukost?
Hade inte tid at äta frukost så det första jag åt idag var en kebabpizza med pommes på.

2) Vad önskar du att du ätit till frukost.
En till kebabpizza så jag fått två!

3) Vem fick du ditt senaste sms ifrån?
Jag fick ett från Amanda som frågade hur fan jag kunde vara så vidrig att jag äter konserverad orm.

4) Vilken färg har din dator? Alltså skalet...
Svart med lite fettfläckar.

5) När var du arg senast?
När jag insåg hur svårt vissa av våra systrar i Dalarna har det.

6) Ditt bästa minne från skoltiden?
Tror det var första gången när bambatanterna lät mig och några polare (ni vet vilka ni är) komma och ta lunch en extra gång. Det blev en fin tradition sen! Sort tack ska ni ha.

7) Ditt sämsta minne från skoltiden?
En dag när maten bara räckte till ett lunchtillfälle:(

8) Yoga eller löpning?
Vet inte vad yoga är så jag säger löpning. Gillar att pyssla också, det är väl en sport om något.

9) Spaghetti Bolognese eller Oxfilé Provencale?
Beror på hur de tillagas. Gillar min egen mat mest.

10) Vilka tidningar läser du regelbundet?
Favoriterna som jag snor från grannarna varje månad är Laga Lätt och Må Bra!

11) Favoritkaraktär i deckare? Böcker, teve eller film...your choice.
Svårt... Gillar Timbuktu väldigt mycket.

12) Teveprogram du aldrig missar? Och om du gör det så ser du till att spela in eller kollar reprisen.
Tittar inte så mycket på teve men gillar Tyra Banks show och Gillmore Girls.

13) Vem är du avundsjuk på? Eller vilka.
Kanske den som jobbade med att laga pizzan jag åt tidigare. Han kan ju äta hur många han vill!!!

14) Din bästa revansch?
Kanske att jag får visa alla här på bloggen hur bra jag är på mycket! Tror inte att alla visste att jag hade så många oanade talanger.

15) Din bästa chef ever respektive din sämsta?
Jag har inte haft så många men mamma är den bästa *ler*

16) Mat som du aldrig någonsin kommer att äta? Orsak?
Kålsallad!!!

17) Offentlig person som du skulle vilja ta dig ett snack med?
Maud Olofsson och några fler. Finns så många härliga människor!!!

18) Kaffe eller te?
Kaffe!!! Te blir man så varm av!!!

19) Skostorlek?
42.

20) Hur ofta är du på IKEA?
Aldrig, handlar bara på blocket!!!

21) Om du hade fem miljoner över....vad skulle du då köpa? Och du var tvungen att köpa något annars skulle de försvinna...
Massor av mat och flera trummor! Och kurslitteraturen till resten av terminen! Och en cykel! Oj, det blev många saker! *ler*

22) Tre favoritsaker (ingen speciell ordning):
1. Min ryggsäck
2. Mina vänner
3. Mitt växthus


23) Favoritmat?
Allt som jag lagar

24) Har du någonsin varit i Kalifornien?
Ja och hälsat på Hennie. Har även varit i Afrika, Åtvidaberg och Kagge-boo


25) Någonsin tapetserat något med toalettpapper? 
Nej men vilken fantastisk idé för framtiden!


26) Krutonger eller baconbitar? 
Filmjölk


27) Favoritdag på veckan?  
Tissdagar


28) Vilken färg har din sovrumstapet? 
Har ingen tapet! Den syns inte iaf.


29) Hur många gånger kuggade du på teoriprovet?
Kommer inte ihåg.


30) Vilken affär hade du valt att övertrassera ditt kreditkort? 
Förmodligen på snabbköpet (men då ska de ha fått in ett för ruggigt bra kålparti)


31) Vad gör du oftast när du är uttråkad? 
Har inte varit uttråkad sen jag började blogga.

32) Tycker du att det är krångligt att svänga med bilen samtidigt som du pratar eller tänker?
Som fan. Knepigt det där med att parkera också men det går alltid att lösa på ett eller annat sätt

Så mina vänner. Nu ska jag vila ögonen en stund. Det svider jättemycket.



*BRB*


Lyxlunch

Eftersom jag haft en så jäktig dag i snabbköpet tänkte jag att jag skulle lyxa till med en riktig smask-lunch. Jag har alltså inte gjort den själv utan köpte den färdig. Bästa kebab-pizzan!!! Köpte en extra pommes också att äta på vägen tillbaka, de som var kvar när jag kom hem la jag på pizzan.

Detta är äkta skönhet för mig:


Drack en ginger ale till men tyckte inte att den smakade tillräckligt så jag drog i lite extra kryddor (i det här fallet färsk ingefära och jäst men prova er fram).

Såhär bra blev den:

Är man inte så törstig kan man smula gästen, annars löser den upp sig i magen!

Har varit en lååååång morgon!

Har varit i snabbköpet hela morgonen, jösses vilket tid det tog. Verkligen ledsen att jag inte skrivit på så länge men detta var verkligen prio ett!!!!!!! Utbudet i snabbköpen är stort och ett akutinköp kan ta hur lång tid som helst. Då gäller det att ha sina favoriter.

Detta är min:


Anledningen till att jag köper så många rullar är dels att jag ätit så mycket kål på sista tiden men också att jag tycker att det är kul att pyssla med rullarna.


Afrikanskt till middag

Jag hittade min resväska från Afrika när jag skulle lägga kålen under sängen (den fick inte plats i köket). När jag började packa upp den fick mig en god överraskning. Jag hittade en burk med mat. När jag öppnade burken visade det sig vara något proteinliknande - vilket man inte tackar nej till.

Såhär såg det ut:



Smakade inte så mycket men det gick bra att äta det direkt ur burken med en plastgaffel (spadet fick jag inte upp på gaffelt så det surplade jag i mig). Vad äter ni till middag ikväll? 

Kvinnodagsknåp

Här kommer en kluring till er mina vänner. Jag har gjort ett collage på betydelsefulla och starka kvinnor - inspirerad av kvinnodagen. Ett "fel" har dock smugit sig in i bilden (med flit). Vem ska bort?



Rätt svar: Det är jag som ska bort (ni kan se mig mellan Lill-Babs arm och ländrygg).

(L)Ju(v)ligt mellis

Mmm mums jag älskar vitkål. Vi borde utse en vitkålsminister för att få fler att lära sig älska kål. Utsedda vakter borde få i uppgift att se till att allas inköpslistor innehåller vitkål och att samtliga kunder verkligen går till grönsaksdisken och köper det i affären. Kunderna kommer att tillåtas låta bli att köpa vitkål om de avser att inhandla anna typ av kål (t.ex. brysselkål eller blomkål) för att uppehålla valfriheten.

Jag råkade köpa 5 kålhuvudel (vitkål) i affären idag. Jag glömde att jag förmodligen är allergisk mot kål. Kål är annars en väldigt bra råvara som är lätt att variera. Man kan koka kål, hacka kål, riva kål, steka kål... Här kan ni (framförallt ni fantastiska kvinnor) läsa mer om vitkålens oändliga möjligheter och användningsområden. Jag stötte på ett problem när jag skulle stoppa ner kålen i påsen - den fick inte plats. Jag fick springa hem och hämta min ryggsäck för att få med all kål hem.

Nu när våren är här så tillagade jag ett klassiskt julbordstillbehör till mellis - brunkål!


Ingredienser till recept:


1 st vitkålshuvud

200 gram smör (margarin eller filmjölk går också bra)

4 msk sirap

5 dl skinkspad eller fiskfond


Tillagning av recept:


Sätt ugnen på 200 grader. Strimla vitkålen med en kniv (om du har tillgång till en, annars går det bra med en nyckel). Bryn kålen i en stekpanna (har fortfarande inte hittat någon så jag använde en kastrull) och lägg över i en ugnsform. Ringla över sirap och häll över fond och stek i ugnen 4 timmar. Rör om då och då om du kommer ihåg


Gott som det är. Jag hittade en nöt från festen igår som jag hade som tillbehör.



Kålen blev fantastisk, jag gjorde ett glädjeskutt när jag hittade nöten också - den passade jättebra till.


En hyllning till en av våra starka kvinnor/gudinnor/livgivarinnor.

Idag är det den internationella kvinnodagen - din dag, min dag och Mauds dag. Maud är en kvinna som jag vill uppmärksamma lite extra idag.






Maudkuriosa: Maud är inte bara rymdminister hon är Sveriges näringsminister också samt partiledare för centerpartiet.

Brunch

Jag har så ont i magen efter gårdagen att jag inte vet var jag ska ta vägen. Jag såg Olas kommentar (TACK!) först nu och hann desvärre sätta i mig hela mjöden igår. Får bli en enkel brunch med vad jag hade hemma: Fiskpinnar med mos. 




Hade inga potatisar kvar så det blev fiskpinnar med mjölk - en klassiker.

Smygkrubb!

Som den uppmärksamme bloggläsaren redan vet har jag fest. Jätteroligt! Har minglat hela kvällen och nu börjar hungern slå till. Jag tog med mig min ryggsäck och en bytta in på mitt rum och låste dörren. I väskan hittade jag ett kålhuvud, en bakad potatis  samt en gammal morot. Jackpot - nu har jag alla råvaror jag behöver för att göra en utsökt kålpudding.



Jag tar bakpotatisen, kålen och moroten och hackar sönder dem med en nyckel (får ta det jag har här inne - vill inte dra uppmärksamheten till mig då maten inte räcker till fler än mig). Jag hittade en moshacka (använde den tidigare idag till att bädda sängen) som jag använde till att gojsa ihop allt. Normalt hade jag nu ställt in bunken med dess innanmäte i ugnen men nöden har ingen lag. Får äta den som den är, smakar faktiskt riktigt bra! Lite jordig smak av moroten vilket är en god kombination till den syrliga kålen!

Såhär bra blev det:

Tur att jag hade den bakade potatisen, annars hade det blivit väldigt likt en kålsallad och det tycker jag inte alls om!!!

Bygger en brygd

Jag kom just på att jag glömt gå till Systemet. Har haft fullt upp med att spåna kring bloggen och vänta på att svullnaden ska lägga sig. Bloggen tar mycket tid och jag inbrigar ingen ersättning för det arbete jag lägger ned på den. Kanske var lika bra att jag glömde Systemet förresten. Varför köpa dyr alkohol när man kan göra sin egen? Sist jag gjorde mjöd fick resultatet hällas ut, men skam den som ger sig. Det har sedan dess kommit till min kännedom att mjöd kan göras med billig fulhonung från Coop. Jag hade som tur var ett paket i kylen så produktionen är i full gång. Jag vet inte riktigt hur man gör och tanken är att den ska jäsa i ett par veckor men jag vet inte hur pass viktigt det steget i processen är.



Ändringar i bloggens utseende!

Innan ni börjar maila och undra vad som har hänt med bloggens utseende så kan jag lugna er med att allt är som det ska. Som ni ser så har jag ändrat storleken på texten i bloggen. Från 12 till 14. Detta har jag gjort för att jag har fick lite av krämen i ögonen samt för att min mogna publik ska kunna hänga med i bloggen på samma villkor som oss andra.
 
Hoppas att det inte tar för lång tid att vänja sig vid det nya utseentet ;) 

Fixa festen!

Jag ska ha en fest ikväll vilket betyder mycket bestyr och arbete. Jag har en lista som jag brukar använda vid sådana här tillställningar för att vara säker på att jag inte missar någonting. Här kan du se den.

Listan:

Dubbelolla så du kommit ihåg att bjuda folk!
Kolla så att alla tar med sig egen dricka (OBS)
Göm allt ömtåligt
Fixa tilltugg och snacks
Pyssla om dig själv så du känner dig på topp
Köp sopsäckar
Lås dörren till garderoben
Snacka med grannarna så att de kan sova borta om de vill (de är verkligen förstående)
Stäm gitarren och ställ fram trummorna
OBS! Torka av nötcremen från fötterna! (Denna punkt lade jag till nu)

Thats all folk's! Vi ses på bloggen och irl ikväll!



Mer mat

Idag har jag provat att laga någonting nytt, rullader. Jag tog köttfär blandat med mjöl och satta igång. Innanmätet bertär här av nötkrämn som blev över från min tidigare behandling och skinka men du kan använda precis det du har hemma! Rulle länge och väl tills du får en form som liknar ett knubbugt finger. Nör du är njd med formen blandar du runt dem i smör tills du har en yta, släng ner en hackad gul lök, två matskedar tomatpure och två deciliter filmjölk (ingen läsare av den här bloggen kan undgå att märka att filmjölk är en viktig ingrediens för mig). Salta, peppra och krydda med de kryddor du har hemma. Låt allting sjuda under lock i cirka 2 minuter.

På tallriken fick köttet sällskap av en hemmaodlad svamp av okänd art. Svamp passar till precis allt förutom desserter.




Ta till vara den sky som har bildats!

Naturligtvis kan du variera fyllningen. Torkade champinjoner, kål, blomkål, falukorv eller salamiskivor funkar bra. Tänk bara på att det ska vara något som du tål och inte är allergisk mot.


Fotvård och "follow up"

Hej på er! Hoppas ni har det bra. Jag köpte så mycket nötcreme igår att det var fyfiskt omöjligt att få i sig allt till frukost. Ni kommer mörka att cremen (efter ett par påsar) geggar fast i matstrupen. Eftersom mina fötter skriker efter uppmärksamhet så gjorde en skön fotinpackning av det som blev över efter frukosten. Vill ni veta hur jag gjorde?

Gör såhär:

Klicka ut cremen i två plastpåsar (lika mycket i varje påse). Stoppa in fötterna i varsin påse och massera dina fötter genom plastpåsarna så att nötcremen fördelas jämnt över fötterna. Lägg dig bekvämt till rätta i soffan eller sängen, slappna av och titta på valfri VHS i cirka en timme, förslagsvis någon du sett tidigare så att du inte behöver koncentrera dig så noga (det kliar nämnligen ordentligt när nötcremen reagerar med huden).

Tips: Glöm inte att ta av plastpåsarna och torka av cremen med en mjuk fluffig handduk efteråt!

Jag återkommer senare om hur resultatet det blev (har fortfarande fotinpackningen på).

Här kommer en tydligare bild på huden efter gårdagens ansiktsmask:







 

Hur äter du din nötcreme?

Eftersom jag åt en stadig middag igår har jag stått mig hela natten men nu börjar jag känna att kroppen behöver fylla på sina depåer igen. Jag köpte lite nötcreme igår, samtidigt som jag köppte brysselkålen. Den är jättegod att äta direkt ur påsen.



Hur äter du din nötcreme? Här kan ni få tips på olika sätt att öppna påsen.


*Lyx*

Ett ljus i mörkret

Bloggen har varit igång i över en vecka nu, och jag tror att jag har hittat den rätta formen. Många har läst, och många har kommentarerat det som skrivs här på sidan. Flera har kommenterat via mail eller muntligen. Några har tyckt att jag lagt ribban lite väl högt när det gäller pyssel och matlagning. Det erkännes, det är jobbigt att hålla på med det här. Men jag har ingen lust att hålla på med enkla saker, och jag är övertygad om att det inte alls blir lika intressant att läsa.
Enligt statistikprognosen kan jag räkna med att kunna behålla en relation till alla er som kommenterar vilket känns jättefint. En sak jag skulle vilja utveckla är video. Tekniken finns och jag tror det skulle kunna bli riktigt bra. Tänk er dom här recepten på You Tube, eller en podcast där man snackar om den perfekta purjolöken.... *drömmer*  

Jag har ätit mycket kål de senaste dagarna. Kålen har tagit ut sin rätt på mitt tarmsystem och lett till en massa pysselmaterial (toalettpappersrullar). Jag har försökt att sysselsätta mig för att lugna ner mig och i hopp om att svullnaden ska gå ner och utslagen ska försvinna. Jag har byggt en massa knoppisar av rullarna.

Titta vad fina de blev!



Vem kan vara nere med 13 knoppisar?

Jag gjorde ett tittskåp också (tänk hur man kan vända något mindre bra till kreativitet!)

Här är en bild på tittskåpet:



 Jag gjorde bara såhär:

Vänd en skokartong så att den formar ett skåp (glöm inte att ta ut eventuella skor). Placera föremål i skåpet. Utgå gärna från en känsla eller tema. Jag valde bokstaven Ö som inspiration. Kan ni gissa hur föremålen passar in i temat?

Rätt svar:
Öra (urklipp från tidning)
Örn
Ört
Ö

Var har hänt???

Någonting har hänt med min hud! Vet inte om det är så att jag är allergisk mot brysselkolen eller om det all press över min nya roll som offentlig person som tar ut sin rätt. Jag måste vila nu, är livrädd!


För en timme sen! Prickiga och kliade!



Nu har mina ben svällt upp också! Utslagen har lagt sig med det spänner väldigt! Vad ska jag göra???

Magen bubblar väldigt mycket också, inte på när den vanligen talar till mig efter mat utan mer ett knipande bubbel. Går och lägge mig nu! Hoppas att det är bättre imorgon!

Lyxigt vardagssnacks

Jag gjorde en jättegod salamirulle när jag åt när jag skrev ner receptet på fläsket.

Såhär gjorde jag:

Jag rullade ihop salami och stoppade i lite smör och äggröra (som jag hade sparat i kylskåpet).




Som ni kanske har lagt märke till så är jag ibland ganska vag när det gäller mängder i recepten. Det finns en tanke bakom detta. Jag vill fylla mitt skriveri med respekt för läsaren - jag förutsätter att ni som läser och lagar mina recept är intresserade och tillräckligt intelligenta för att själva avgöra hur stor bit salami som exempelvis ingår i det här receptet. Så'n är jag...

Håller fanan högt för den enklaste och billigaste hörnstenarna i vår alltför fattiga svenska gastronomi!

Nu var det länge sedan jag fick protein i mig och vanligt stekfläsk är bland det godaste som finns. En sann fläskälskare och experimentör är alltid på jakt efter genvägar för att få fram de perfekta recepten. En genväg är naturligvis att använda en bra råvara, men vari ligger då utmaningen frågar jag er? Ett bra sätt att väcka en mindre bra bit fläsk till liv är att fylla köttet med saltvatten, vilket är genialiskt. Salt är jättebilligt, och vatten är nästan gratis. Har man tillräckligt mycket salt så kan man maskera alla spår av härsken smak. 
Märk väl att vätskan kommer att rinna ut i stekpannan om du steker fläsket, vilket är väldigt förargligt för den som står och försöker göra knaperstekt fläsk men istället får gråa kokta skivor i pannan.

Fläsk var det ja.

Du behöver:

2 kg Stekfläsk
1 liter vatten blandat med salt (du får förmodligen en hel del spad över. Grattis! Koka en soppa, gör en sås eller byt ut morgonkaffet i morgon bitti!)
Ett enbär (mitt kryddval kan här tyckas vara lite oortodoxt. Men det blir gott.)

Gör såhär:

Lägg fläsket i en kastrull och häll på vattnet och saltet och övriga ingredienser (jag syfter här till enbäret). Koka upp och se till att fläsket blir varmt. Servera i en stor skål.




Jag glömde momentet med kastrullen och gick direkt på tallriken. Enbäret hade inte givit spadet särskillt mycket smak så jag rekommenderar verkligen att ni inte hoppar över det momentet när ni lagar rätten.

Om du tittar noga på bilden ser du kanske att det är en lätt grön ton på köttet. Det beror på att köttet inte var pinfärskt när jag började. Det hade varit vacuumpackat i några veckor, luktade aningen konstigt men var säkert fullt tillfredsställande hygieniskt sett, 

Hemmaspa

Ett reklamuppslag i en tidning jag hittade idag fångade mitt intresse. "Vetenskapen bakom fräsch och vacker hud" stod det. När jag läste det finstilta såg jag till min förskräckelse att krämen kostade 500:-! Det kan man få (uppskattningsvis) 50 kilo vitlkål för. Varför lägga sådana summor på kemikalier när du kan göra din egen ansiktsmask. Jag vet inte med er men jag gillar att stundom skämma bort mig själv och min kropps största organ (huden). Kvinnor har sedan urminnes tider omsorgsfullt vårdat sitt yttre. Det har män också men i smyg. Det blir mer och mer accepterat för män att gå till gym och vårda sin kropp. Naturligtvis är det självklart att även huden ska vårdas. Här kommer receptet på min egen, hemmagjorda ansiktsmask.

Du behöver:

2 ägg
1 dl vinäger
1 msk koncentrerad fiskfond
Filmjölk

Gör såhär:

Smeta ut ingredienserna direkt på huden (i ansiktet) och låt verka i 1 minut - eller tills de rinner av. Tänk på att knäcka äggen innan du lägger dem på ansiktet.

Såhär blev resultatet:



Vet inte om ni kan se så noga men huden blev jättelen. Det stramar lite bara men det går säkert över,

*Lycka till*

Mot en framtid med en bredare bloggpublik!

Som ni redan vet så är jag en kille som gillar goda nyheter. Internet är en teknologi för de unga - så ser i alla fall de flestas bild ut av "webben". Denna bild visar sig vid närmre djupdykning inte vara helt sann. Det finns undantag. Internet når nämnligen inte bara de unga, utan också de äldre. De digitala klyftorna mellan unga och gamla finns visserligen kvar, men inte alls på samma sätt och i den utsträckning som många tror. Jag har idag blivit varse om att "Seniorsurf" anordnas på bibliotek på alla håll och kanter i Sverige. Pensionärerna får genom denna härliga tillställning handledning och guidning i World Wide Web (internet, "webben"). Jag är medveten om att min blogg hittills har riktat sig till en yngre lite hipp publik och om min tendens att förstärka barriärerna genom att utesluta och marginalisera de äldre. Jag gläds innerligt av nyheten om att pensionärer genom Seniorsurf har tillgång till bloggen och hälsar alla bröder och systrar från den lite äldre generationens skara välkomna till bloggen!

Jag kom över ett större parti brysselkål och vad kan passa passa bättre en sån här dag än att dela med mig av ett lättuggat recept på varm brysselkål tillägnad min nya publik.

Du behöver:

1,5 kilo brysselkål
1 paket smör
Valfri vätska (ca 1 liter)

Gör såhär:

Snoppa och koka brysselkålen i vätskan ca 2 timmar eller tills de helt har blivit av med tuggmotståndet. Akta er verkligen så att de inte blir underkokta! Sila av brysselkålen i durkslag och klicka på smörpaketet som får smälta över kålen. Tillsätt eventuellt salt och peppar. 





Med hopp och förväntan om en spännande vänskap!

100 inlägg!

Som den uppmärksamme bloggläsaren redan väntat på kommer här mitt 100:e inlägg i bloggen. Är själv lite stålt över att jag hunnit med så många, även om man alltid kan bli bättre. Den smarte bloggläsaren kan nu snabbt räkna ut att sedan bloggen startade för 13 dagar sedan (den 22/2) har i snitt 7,69 (100/13) inlägg skrivit om dagen. Till och med lite fler för min syster som hjälpte mig att räkna ut det avrundade neråt. Jag siktar på att hinna med minst tio om dagen i fortsättningen och får försöka hitta på sätt att komma ifrån andra saker så att jag får mer tid till att blogga. Lovar ingenting men ska verkligen göra mitt bästa!!!

Är iaf glad att jag har skrivit mitt 100e inlägg och att intresset för bloggen ökar ravinartat. Det gör mig väldigt lycklig!


Hittade ett gammalt kort på mig när jag var glad. Såhär glad är jag nu också!

Dagens fortune cookie

Jag hittade en fortune cookie i ryggsäcken. Tyvärr var jag så hungrig att jag råkade äta upp lappen också:( Blev lite besviken först men så kom på att det är roligare att använda sina egna visdomsord. Idag vill jag ha detta:

Avundsjuka är den skugga som succén kastar.




Framgångens och offentlighetens baksida

Nu när jag har så många läsare på bloggen börjar många frågor dyka upp i mitt huvud. Det är inte bara positivt att bli en offentlig person, det är också en stor förändringsprocess. Man måste exempelvis hela tiden tänka på vad man har på sig, hur man ser ut och vad man gör för att man vet aldrig när man är iakttagen av en uppmärksam bloggläsare. Jag måste hela tiden vara en förebild för att inte påverka någon på ett negativt sätt. Vidare kan man inte heller veta varför folk vill umgås med mig, är det för att det gillar mig, min blogg eller kanske till och med för att de vill bli omskrivna på bloggen? Det är så många frågor som snurrar i mitt huvud men man kan aldrig så noga veta vad som är sanning. Man får helt enkelt lyssna på sin inre röst och gå på känn, ibland kanske man blir bränd but hey, that´s life!



Det är iaf skönt att veta att man inte är ensam...


Odla "svampinjoner" (efter önskemål av Andreas)

Det är lättare än man tror att odla det mesta och man ska inte vara rädd för att pröva sig fram. Det är bra att börja med att odla saker som inte tar så stor plats, det är inte alla som är välsignade med ett eget växthus i trädgården. 

Vi har väl alla haft svampar som dyker upp hemma, i blomkrukor eller på andra ställen utan att man behövt anstränga sig. Det är skillnad på att ha svampodlingar och att ha svampar hemma. Jag har två svampodlingar på gång hemma as we speak. En mindre odling (mest på kul) i en blomkruka och en riktig odling av någon annan svamp som jag inte riktigt vet vilken det är.

Det är enkelt att odla all svamp, även enkelt odla champinjoner. för det är ju också en svamp. Man tar bara en låda eller bunke eller vad du har hemma och fyller den med jord (går att hämta ute i vilken rabatt som helst). Blöt jorden ordentligt, den ska vara så blöt hela tiden att den kan börja mögla (OBS - VIKTIGT)! Det spelar ingen roll vad du vattnar med så länge det är blött! Ta sen den svamp du vill odla och dela dem i små bitar. Tryck ner dem i den fuktiga(!!!) jorden och lägg någonting över dem. Jag har provat med allt från en handduk till en kastrull. Det bästa är en bajspåse - den släpper inte in ljus och håller fukten inne.

Nu är du redan på god väg att ha dina närproducerade svampar. Det kritiska är att det hela tiden ska vara riktigt fuktigt i odlingen. Det kan inte bli för mycket väta, jag brukar ha odlingarna i badrummen under dagen så att jag kommer ihåg att vattna varje gång jag går på toa. På natten ställer jag ner dem i väthuset där de har skydd mot vinden.

Vill du ha en riktigt snabb start i din odling kan du fylla på jorden med götsel - ytterligare en anledning att ha odlingarna i badrummet där det alltid finns dynga tillhands...


(odlingen av svampen som jag inte vet vad den heter)


(odling av en champinjon)

Baka dina egna potatisar

Jag har länge velat odla mina egna potatisar men inte haft det utrymme jag behöver i garderoben. Kom istället på den geniala idén att baka mina egna potatisar. Den uppmärksamme bloggläsaren märker här också ordvitsen i det hela - BAKA POTATIS = BAKPOTATIS! Hehe... Jag rusade iväg till affären och handlade mjölet (idén var precis den spark i baken jag behövde för att komma iväg) och satte igång att leverera.

Du behöver:
Mjöl (glömde skriva upp hur mycket jag tog så prova er fram)
Jäst (tre paket för fyra potatisar)
Smör
Mosade bruna linser (för färg)
Lite snus

Gör såhär:
Blanda allt i en bunke och forma dina potatisar. Här kan du låta fantasin flöda, vill du ha potatisarna större eller mindre osv... Jag försökte forma dem så lika potatisar som det bara går men du kan också försöka att göra "den perfekta potatisen". Här har du chansen - möjligheterna är oändliga! När potatisen har en bra form kokar du dem i vatten i några minuter så de får ett skalliknande hölje. De blev helt ok smakmässigt men otroligt lika en riktig potatis utseendemässigt! Här kan du lura någon också! Kanske bjuda på en bakadpotatis med champinjonstuvning och se hur lång tid det tar innan gästen märker:)

Såhär lika blev dem:

Dessert

Hej!

Jag har inte skrivit så mycket i bloggen idag, har haft fullt upp med att vila och brainstorma om vad jag vill förmedla i min blogg. Det är alltså för er läsares skull det varit tyst så frukta inte, jag har inte tappat stinget!

Idag har jag varit internationell och ätit pizza till middag. Det är anledningen till att ni inte fått något middagstips ifrån mig, ledsen för det. Bestämde mig för att göra en ljuvlig Tiramisu till dessert. för att följa det kontinentala temat Hade, som vanligt, inget recept utan skapade utifrån min egen upplevelse av smakerna från hur jag minns av hur den härliga anrättningen smakar.

Du behöver:
formbröd
filmjölk
kaffe (sumpen och pulver)
öl
oboy
en form att lägga det i
100 gram smör eller mer

Gör såhär:
Blanda kaffesump och öl och lägg brödet i blöt. Skär bort kanterna om du vill (inte nödvändigt). Om du tar bort dem kan du använda dem till en annan måltid eller mata fåglarna med dem. Smöra formen ordentligen!!! Varva de fuktiva bröditarna med filmjölk (i formen) som att du gör en vanlig tårta. Häll på lite oboy ibland också, efter eget tycke och smak. Högst upp stör du över det som finns kvar av oboyen och vanligt kaffepulver.

Den är nästan godare om den får stå och dra i ett par dagar men det är svårt att hålla sig... Ett tips är att göra asmycket så kanske ni klarar att spara lite som får "gotta till sig" ordentligt.





Mumsfilibabba!

Lunch

Bästa sättet att besegra frestelser är att ge efter. Vardagsmat är som vi alla vet - det svåraste. Eftersom jag åt upp min lunch till frukost (fiskbullarna) så blev det till att glänta på kylskåpsdörren och göra en anfallsplan utifrån tillgångarna. Jag hittade ingenting där men tack och lov så låg det en burk champinjoner i ett skåp. Det blev champinjonsoppa med hönökaka!

Du behöver:

1 burk konserverade champinjoner
Filmjölk
Smör
1 hönökaka

Gör såhär:

Lägg champinjonerna i en kastrull (glöm inte att sätta på plattan). Klicka över smör och värm champinjonerna. Häll på filmjölken och rör om.
Lägg soppan på brödet och njut.



Tips: Krydda champinjonerna med salt och peppar för mer smak.

Champinjonkuriosa: Svampen champinjon kan man köpa färska och det är inte så dyrt. Champinjoner finns också ännu billigare på konservburk. Läs mer om champinjoner här.

Förnya din frukost

Tänk vad härligt det är med frukost. Det finns egentligen inga regler för vad som är frukost annat än att det är dagens första måltid. Mina gryn var slut idag så jag visste inte vad jag skulle göra. I stället för att gripas av panik så tog jag det med ro. Min ryggsäck är en riktig guldgruva - där hittade jag ett paket fiskbullar med dillsås som jag hade tänkt ha till lunch idag men hungern har ingen nöd.

Eftersom jag var så hungrig så mixade jag bullarna rakt av för att snabbt kunna få i mig energi.  Det blev jättegott!



*Redo att möta dagen*


Skapa opinion!

Ni har säkert redan sett skriverierna kring undersköterskor på Mora lasarett. Nu tycker jag att det är dags att vi tillsammans höjer på det kollektiva ögonbrynet så att våra systrar i Dalarna får möjlighet till förstärkning.

Fötterna på jorden - huvudet bland molnen

Det är inte lätt att hålla fötterna på jorden när det går så bra för bloggen och ni läsare ger mig så mycket kärlek och pepp. I takt med att bloggen växer så känner jag att det är extra viktigt att inte förlora fotfästet. För att få en starkare känsla och uppfattning om jorden och marken under mig så har jag ägnat mina fötter extra omtanke denna morgon. Jag måste erkänna att fotbadet var ny mark för mig att bryta men resultatet blev bra.



Ett för fötterna vårdande och välgörande fotbad kan du enkelt göra själv. Jag hade i lite kakao i baljan för att mjuka upp fötterna.

Moder jord lär inte klaga ;)

Dags för frukost!
*BRB*


Funderingar

Jag har funderat idag. Tankarna har cirkulerat kring kändisskap. Vad är en kändis egentligen? När kan man kalla sig för kändis...? Kändisskap och bloggande har sedan länge varit tätt sammanflätade. Människor hyllar efter en tid onyanserat allt som skrivs på kändisars bloggar, oavsett hur dumt eller bara ogenomtänkt det är. Vad är det som gör att de idealiserar oss bloggare så oerhört?  

En kändis är en person som gjorts känd av massmedia i en stor del av samhället. Kändisar kan även fungera som idoler för andra personer, men det är inget nödvändigt kännetecken för att någon skall kallas kändis. Det finns också olika typer av kändisar. En person kan vara välkänd av alla i ett visst ort, men i stort sett okänd utanför orten. Denne person kan då betraktas som en lokal kändis. Andra personer är nationella kändisar. Personer som är kända i hela eller stora delar av världen kallas i folkmun för världskändisar.


B-kändisar är kändisar som gör allt för att hålla sig kvar i rampljuset. Det finns dock vissa som vill placera dessa som c-kändisar och ser ofta b-kändisar som någon som faktiskt blivit känd genom en prestation men helt enkelt inte rör sig i de stora kretsarna eller når de riktiga höjderna. B-kändisar skiljer sig från c-kändisar då de inte är desperata efter uppmärksamhet och gör vansinniga saker bara för att fortsätta vara kända utan arbetar hårt för att slå igenom stort genom någon form av artisteri. Vilken kategori till hör jag?


















Våren är här!

Känns mycket bättre nu efter fiaskot med storkoket. Våren är här! Kanske inte än, men den är på god väg om man får tro våra vårfåglar. När jag satt i badrummet tyckte jag att jag hörde koltrastens ljuva stämma från trädgården. Jag rusade ut för att höra bättre och mycket riktigt var det en trast! Nu är den äntligen här den ljuvliga sångaren *ler*. Jag vet inget finare än att lyssna till sången, som hörs högt ifrån en trädtopp, i den småkyliga vårnatten. Jag ligger ofta med öppet fönster och somnar in med det ljuva kvittret. Enligt mina anteckningar så dök den inte upp förrän den 13:e mars förra året (2008) så våren är tidig i år.

Här kommer en vårbild på mig:


 

Musik

Blev jättebesviken på storkoket. Hade tänkt äta lite av soppan till frukost men smaken var alldeles för koncentrerad för min smak i det lilla som var kvar så jag blev tvungen att hälla ut det i vasken.

Jag utövar inte musik professionellt men när jag är nedstämd så brukar jag sjunga och skapa musik. Här kommer en länk där ni kan höra mig sjunga och spela. Om jag bara kan inspirera en enda av er så är jag mer än nöjd.

OBS!
Jag bedömer min sångförmåga som god och solid, men jag vill understryka att alla kan sjunga. Varje människa som föds har förutsättningar att lära sig sjunga, så det är bara att öva. Öva, öva, öva och våga.
 


JAG GLÖMDE SKRUVA NER VÄRMEN!!!

Min soppa är helt förstörd! Är för besviken för att skriva mer nu! Detta är allt som finns kvar:


Storkok!

Tänkte att det vore roligt att för en gångs skull laga en rätt som räcker till både lunchlådan och middagen. Bestämde mig för att göra ett riktigt storkok. Soppor har oändligt många möjligheter och är dessutom lättlagat!

Jag bestämde mig för att slänga ihop en matig soppa på det jag har hemma. Väntar med receptet tills jag vet att den blev god (ska låta den puttra till imorgon bitti). Kan dock avslöja att jag lät mig inspireras av öststaternas smakcirkel.

Såhär ser den ut nu iaf. Doftar ljuvligt! 


Ser ni hur många besökare jag hade på bloggen (den här) igår!



*lycka*

Carbonara till middag

Hej mina vänner!

Idag har jag bestämt mig för att göra min berömda Carbonara!

Du behöver:
Valfri mjölkprodukt
Smör
Lite mjöl
En svål
3 Ägg
Svartpeppar

Gör såhär:
Värm upp mjölkprodukten du väljer (jag tog en skvätt var av dem jag hittade i kylen) och låt smeten sjuda. Använd smör, mjöl, och ägg som smaksättare.




Häll i svålen och mjölet. Strö över lite peppar och servera med bandpasta.




Jag hade tyvärr inte någon pasta hemma (märkte det försent) men det blev gott som en soppa också!

Tack igen!

Som många av er säkert redan vet (iaf Amanda *ler*) brukar jag envisas med att läsa upp Timbuktu-texter i tid och otid. Jag vill att folk ska förstå vilket djup han faktiskt förmedlar! Den här bloggen ger mig en chans att nå ut med hans budskap till den stora massan.

Har så många läsare nu, tillsammans kan vi uppnå underverk! Har en refräng ien Timbuktu-låt som jag tycker passar bra för att uttrycka vad jag känner:

Orden räcker inte till,
i mitt huve står det nästan still
Ute där det blåser kallt,
jag andas djupt så kan jag stå emot allt
Och ser jag bara nån sorts moln,
kan solen inte va långt bort
Så därför vill jag passa på,
att visa tacksamhet för allt jag får.





Word!

Peace out!

Hungrig igen - tillaga filmjölken!

Som ni trogna bloggläsare vet gillar jag verkligen filmjölk. Då min kyl var ekande tom  och hungern rev i buken (vilklet gör mig sugen på varm mat) kom jag på en genialisk idé...



...jag värmde filmjölk! Blev jättegott och allt som behövdes var fil och en karott. Superenkelt. kan säkert smaksättas också med det ni gillar!, dock ej fiskfonden den här gången gubbar - den är för salt!!!



Billigt och gott för dig som inte lider av mjölkmage!


Föröka mossan!

Blev så ivrig av hoffas förslag att idéerna bara sprutar ur mig. I jullådorna är det roligt att ha lite mossa som utfyllnad! För att vara ute i god tid har jag bestämt mig för att se om jag kan få mossan att föröka sig. Tidigare har jag förvarat min mossa i en burk men det har liksom inte velat frodas. Prydsamt i sig förstås men samtidigt villl jag ju att den ska växa!




Har bestämt mig för ett nytt angreppssätt. Jag la helt enkelt mossa i en påse, andades in luft och spotade ner lite vatten.
Lägger mossan i frysen (den uppmärksamme bloggläsaren vet redan att den numera står i trädgården) med resten av planteringarna. Hoppas att jag kommer att ha en hel säck med mossa lagom till jul.

Såhär ser det ut tills den vuxit till sig:


OBS: Man får titta till mossan då och då för att se om man behöver dela upp den i flera påsar!!!

Så nötter!

Jag älskar nötter i alla dess former! När jag var i Kenya besökte jag ett nötplantage som odlade sina egna jordnötter, vilken dröm!


(Jag i kenya)

Jag har iaf bestämt mig för att testa själv. Jag la några nötter på jord (bara att hämta hinkvis i godtycklig rabatt) och plastade in det hela i en plastlåda. Kommer uppföljningar på hur de går. För att följa Hoffas förslag bestämde jag mig för att lägga min nötodling i frysen. Kul extra krydda att ha alla sina odlingar på en och samma plats:)



Det var fler nötter från början men jag blev så sugen att jag inte kunde låta bli att äta upp dem...

Räckte till mellis också...

Smaskigt varm som kall. Resterna av soppan (se föregående inlägg) var ett perfekt mellis... Ätes som den är eller som en kräm med mjölk till.  


Fisksoppa (efter önskemål av Joel och Carina)

Efter önskemål av Carina och hennes nykläckta son Joel har jag till lunch idag gjort en smaskig fisksoppa. Roligt att de tycker om den mat jag lagar och vill höra hur jag väljer att göra en god fisksoppa. För att anpassa soppan efter bådas magar har jag valt att göra en som passar små barn. Barn tycker inte alltid om fisk men fiskpinnar är som godis för både barn och vuxna. 

Du behöver:
Majs
1 dl Filmjölk (eller grädde om det är en helgsoppa)
30 fiskpinnar
Fiskfond efter smak.

Gör såhär:
Mixa fiskpinnarna (tina dem först bara - tog oändligt lång tid annars) och tillsätt filmjölk och majsen. Fortsätt mixa och smaksätt med fiskfonden, var försiktig här så det inte blir för mycket. Värm i kastrull eller vattenkokaren.

Smaklig måltid, servera gärna med lite gott bröd så att ni står er riktigt länge!



Tips: Lär dig mer om fisk på hemmaplan den 30 mars! Kolla -> här

Välkommen till skalbaggefamiljen!

Läs mer om Linnés splintbock här!

Pepp

Det är förändringar på gång nu. Det känns så kul att ni är så många som läser min blogg och uppskattar att jag skriver. Kommer att bli spännande att se vad vi kan åstadkomma med bloggen. Jag kommer att fortsätta köra med min vanliga taktik, att ta dagarna som de kommer. Jag ser fram emot att hitta rutiner i min nya bloggvardag. 

Här kommer ett pepp för den här veckan, som i hög grad gäller mig själv:

Det är aldrig för sent att hoppa in på rätt spår igen!
I slutet av förra veckan tappade jag mycket motivation. Det var prommenaderna som hjälpte mig att ta tag i mig själv, hoppa in på spåret och inte tappa skrivarglöden och pyssellusten. Många gånger känns det som om man måste åka ända ner innan man kan börja ta sig upp, men det ska jag inte göra igen! 
 


*Inspirerad*

Utsövd

Plats: Hemma.
Väder: Svårt att avgöra eftersom det fortfarande är mörkt.
Sysselsättning: Bloggar, kan inte sova längre.
Gjort: Precis vaknat, bytt skärmsläckare på datorn.
Humör: Utsövd!
Krämpor: Det känns bra än så länge =)
Planer: Fixa frukost, se över de övriga hushållsbestyren, ta dagen som den kommer.
Outfit: Täcke ;)

Natten har varit jättebra. Jag har sovit så då förstår ni kanske varför jag inte har kunnat uppdatera bloggen på ett tag.
Jag har legat och dragit mig ett par minuter men kunde inte länge hålla mig från att åtminstone ta upp datorn i knäet ;)

Så här mörkt var det ute när jag vaknade:


Ny kål, ny kraft!

Jag är så lycklig. Tack för allt stöd! Jag kan inte tacka alla personligen (jag vet inte hur man ser vilka ni är som läser) så det får bli ett kollektivt tack.
Tack.


Har haft fullt upp med min nya Facebookklubb idag som ni märkt. Rivstart direkt känns d som! Hela jag e helt pirrig just nu... D e ju det här jag älskar! Jag har också sorterat papper och borstat håret. Det känns lite nervöst med alla nya läsare. Men faan va taggad jag e!

Trots allt har jag ändå hunnit ner till min lokala matvaroaffär för inköp. Idag doftade grönsaksavdelningen förföriskt parymerat. En hängiven kålälskare är alltid på jakt. Det är lite som att leta efter slutet på regnbågen, man blir aldrig riktigt nöjd med utbudet. Idag känner jag mig modig, lycklig och modig och de potatisliknande knölarna på blomkålen tilltalade mig på ett sätt jag inte upplevt på ett bra tag. Har sedan jag i höstas tvingade jag i mig en rå blomkål (var jättehungrig) fick jag lätt magvärk som påföljd och har därför inte riktigt vågat mig på denna blommiga kål sedan dess. Jag tvekade en smula... Var jag för tidigt ute? Tog mod till mig och slog till. Den har månne inte samma dragningskraft som vanlig kål (iaf inte för mig) men faktiskt en trevligt krispig konsistens och god kålsmak. Om du tror att du inte tycker om blomkål, prova det här enkla receptet på stuvad blomkål och det finns ingen chans att du vill tillbaka till ett blomkålsfritt liv.

Du behöver:

1 blomkål
5 dl vatten (jag använde fiskfond som var fanns kvar från tidigare kålrecept)
1 dl vetemjöl
5 dl grädde/filmjölk/mjölk
salt
200 g smör

Gör såhär:


Tag bort ev ruttna delar av kålen och skär i små bitar (de som inte var ruttna). Mät och koka upp vatten (eller fond). Lägg i kålen som nätt och jämnt ska täckas av vattnet. Tillsätt salt. Koka kålen nätt och jämnt mjuk under lock, i 2 minuter. Häll av spadet och låt kålen rinna av, annars blir stuvningen för tunn. Rör ut mjölet med lite av grädden i en kastrull, tillsätt resten av grädden och fettet. Koka upp. Smaksätt med salt och ev också lite kryddor. Lägg i den avrunna kålen och värm stuvningen. Servera med valfritt tillbehör.



Har inte hunnit diska idag så det var ont med tallrikar men gott blev det - hoppas magen pallar kålen bara *peppar peppar*

Snart är jag (och bloggen) tillbaka med ännu mer härlig energi!


Strålrudbeckian - skötselråd

Som ni förväntansfulla bloggläsare kanske redan sett har jag fått ett önskemål av Hoffa "Tussilago" (en riktigt god vän) att skriva och berätta om hur man bäst beskär Strålrudbeckian (Carnósus Cartilaginósus Búlbus). Roligt att höra att han kommer ihåg min absoluta favoritblomma, jag känner mig smickrad. Egentligen har jag lite svårt för gula perenner men hela den här växten är så lättskött (den behöver inget stöd utan är stadig och okänslig mot båst och regn) och vacker att den blir ett undantag. Hoffa har dock ett fel i sitt meddelande, vad Hoffa inte vet är att man inte behöver beskära den.

En stråkursbecka behandlar man på precis samma sätt som en Orkidé, man ställer den i ett mörkt rum när den blommat färdigt och "glömmer bort den". Innan man vet ordet av sägs den blommar om och bli större och ståtligare än någonsin! Det måste vara en helt otrolig upplevelse! Tyvärr har inga av mina Strålursbeckior återuppstått än. Jag har ställt otaliga krukor i en garderob där de i lugn och ro får den fukt och det mörker de så väl behöver. Ibland sätter jag mig i garderoben och pratar med dem (det är nämligen bra att prata med sina växter för att de ska få tillräckligt med koldioxid). Dock har ingenting blommat om, men skam den som ger sig. Min dröm är att en dag öppna garderobsdörren och mötas av ett hav av blommande och väldoftande strålursbeckior. Den dagen kommer jag inte kunna sluta le...

Om man känner att man verkligen vill beskära sin strålursbeckia kan man bara skära av den några centimeter över jorden. Det är egentligen inte så bra men jag tycker att det är svårt att låta bli (som ni kan se på bilden nedan).


 
Kuriosa: Strålursbeckian har en varm gul färg som lyser på långt håll och är verkligen en prakt men den bör sitta i större grupper för att komma till sin rätt. Den vill ha full sol för att trivas bäst och den lockar fåglar och fjärilar till sig.

Announcement: Ny grupp på Facebook!

Hej alla trogna bloggläsare och ni nya som hittat hit!
Har startat en grupp på facebook för er som tycker om att läsa min blogg. Den heter PETTESBLOGG (i versaler).
Hoppas verkligen att så många som möjlight går med där! 
Vore häftigt om vi blev flera tusen personer! Det bore ju drömmen...
Jättespänd känner jag mig, nästan lite nervös. Blir som ett kvitto för att folk faktiskt uppskattar det man gör!

Nu ska jag kolla om jag hittar någonting att äta. Müslin är redan slut:(

Ses i gruppen;)


Hungrig? Lyssna på kroppens signaler!

Ämnesomsättningen sjunker med en femtedel när vi sover. Detta faktum har även denna morgon gått mig obemärkt förbi och jag börjar tro att denna naturens lag inte gäller mig. 
Genom att göra din egen müsli får du full kontroll på ingredienserna samtidigt som du kan modifiera efter smak. Utgå ifrån detta grundrecept när du gör din müsli:

Du behöver:

6 dl havregryn
2dl honung eller sirap
En näve valfria nötter (om du har hemma)
1msk kanel
3msk smör
1,5 dl vatten

Gör såhär:

Smält smöret och blanda med vattnet separat. Rör ihop de andra ingredienserna för sig. Samla de torra ingredienserna i en bunke och häll sakta över smör- och vattenblandningen. Rosta 30 minuter i långpanna på 200 grader i ugnen om du vill ha en lagad müsli. Vänd och rör i så fall om var tionde minut (detta moment kan hoppas över). Sedan är du färdig med din egen frukostmüsli! Passar bra till filmjölk. 

Tips: Går även att spara om du inte orkar äta upp all müsli.



Jag hade inga nötter men det blev gott ändå :)
Jag sparade lite i en påse - ett gott mellis som du kan ta med till jobbet/skolan eller på utflykten (glöm då inte att ta med en sked).

 

Lapp i brevlådan

Hittade den här lappen i farstun nyss.



Blir nog att bita i det sura äpplet i dag... :S

Hälsodryck - "In the Mix" ;)

Frukt och grönt är färskvaror - ta vara på dem innan de ruttnar så slipper du svinn!

Jag hade en banan, en halv paprika, 3 champinjoner i min vitaminkick. Jag la bara i allt i mixern och körde igång den.



Eftersom c-vitaminen tydligen sitter i skalet på frukt så skalade jag inte bananen.
Såhär blev resultatet:


Finns det något hopp för dig lille vän...?





Plantkuriosa: Blommor och plantor dör utan vatten

Husmanskost

Oj, vad klockan blev mycket! Varför är det aldrig någon som har berättat för mig hur enkelt, billigt och gott det är med kålsoppa? Eftersom kålen är närproducerad så sparar man samtidigt på miljön. Somnade efter morötterna och när jag vaknade tyckte jag att det behövde dammsugas mer än vanligt (får ta tag i det saken när tillfälle ges) och vips så är klockan 20:30. Det är lätt att det blir sent när det är så härligt väder ute. Man märker inte att det blir kväll!

Soppa var det ja.

Så här gjorde jag:

Strimla ca 1 kg vitkål.
Dela en purjolök på mitten och pressa i 2 stora vitlökar.
Häll sedan allt i en stor kastrull (nej jag har inte hittat någon stekpanna än - but the search goes on).
Häll i 1 liter vatten.
Krydda med två tsk sambal oelek och svartpeppar efter smak. Jag valde att ha i dl fiskfond också (ta gärna lite mindre, det smakade väldigt mycket fisk).
Låt allt koka i nån min. Smaka av med salt och späd med vatten vid behov. Har du lite mindre vätska kan den även serveras som ett gott matigt tillbehör till annan mat (då tycker jag att man ska skära grönsakerna i lite större bitar).
För att soppan ska bli mättande och en bra måltid så tycker jag att man ska komplettera med protein. Kokade två ägg och hade bredvid (löskokta ska det vara).



Jag tog upp de 2 stora purjolöksbitarna och skar dem i mindre bitar när det var klart så att det skulle gå lättare att få upp dem på skeden (akta så att ni inte bränner er!


Miljö och morötter!


Oj vad jag ligger efter med bloggandet! Det här med att blogga kan tydligen skapa lika dåligt samvete som när man inte skrivit dagbok på ett tag. En anledning till att jag varit upptagen med annat är att jag upptäckt att man kan spela Alfapet på nätet, dvs Betapet (http://www.betapet.com/). Varje stund jag sitter vid datorn hemma numera så spelar jag Betapet, hör av er om ni vill ta en bokstavsmatch mot mej! En liten miljaspekt är att man kan spela på nätet istället för att köpa ett spel IRL.

Nåja, nu ska jag miljöblogga lite grann. Jag har ätit lunch och det har förlöpt ganska skonsamt för miljön, lagade till en väldigt bra grej faktiskt. Jag skar upp ekologiskt odlade och helt orgniska morötter (Coops Änglamarksmorötter) och åt dem. Strödde över bladen från de blommor jag hittade igår också.



Kuriosa: Ekologisk mat bidrar till att minska påverkan på miljön och ger djuren utlopp för sina naturliga beteenden. Den är lite dyrare ibland så kah brukar fråga personalen i butiken om de har någonting ekologiskt som gått ut datum. Ibland har de stora pallar med produkter som man får köpa för en billig penning, ibland har jag fått sakerna till och med:)


...stålet från alla kapsyler i Sverige beräknas räcka till 2 200 nya personbilar i Sverige varje år?

Oj, vilka siffror. Man vill ju bara springa ut och samla ihop alla kapsyler som ligger slängda överallt. De ska ju till återvinningsbehållaren för metall, eller hur???!!!



Vilken start på dagen!

Frukost är dagens första och viktigaste måltid - du äter väl tillräckligt? Som ni trogna bloggläsare förmodligen lagt märke till så sover jag ofta, gärna så små stunder åt gången och min kropp skriker ständigt efter mat. Här kommer tips på en annorlunda men god frukost:

Du behöver:

2 paprikor (valfri färg)
1 lök
1 burk krossade tomater
Falukorv efter behag
Allehanda kryddor
3 dl grädde
Smör att steka i

Gör så här:


Skär locken av paprikorna och kärna ur dem.

Lägg paprikorna och locken i kokande lättsaltat vatten och koka 3-4 minuter så de mjuknar något (detta kan hoppas över tror jag). Skala och hacka löken. Stek korven i stekpanna eller gryta och låt dem fräsa 1 minut. Lägg i lök och korv och bryn under omrörning tills det ser gott ut. Rör ner tomaterna, salta och krydda med de kryddor du har hemma. Fyll paprikorna med med allt och ställ dem i stekpannan/grytan. Häll på grädden. Låt småputtra under lock (om du har något) i ca 10 minuter. 





Det blev jättegott! En riktig vasaloppsfrukost ;) Jag har äntligen fått tag på grädde (ger en rundare smak än filmjölk som säkert även här går att använda). Jag använde en gul och en röd paprika eftersom jag använde den gröna till nattamaten (det var en sån där förpackning med 3 paprikor i olika färg som jag hittade i ryggsäcken).

Egenkraft - idag är första dagen på resten av ditt liv!

Jag vet inte hur ni planerar en ny månad, men jag börjar alltid med att sätta nya mål (särskillt nu när en ny årstid inleds). Varför? Så jag vet att varje steg jag tar är i rätt riktning mot mina mål, att alltid göra minst en aktivitet varje dag som för mig närmare mitt mål. Själv är jag väldigt förtjust i mindmaps för att få ner diverse ideer på papper. Har suttit och pular lite och min mindmap för mars 2009 kan sammanfatts såhär:

  • Skaffa en ny stekpanna
  • Fortsätta bloggandet
  • Bär in frysen
  • Pyssla - det mår du bra av!

Kom ihåg att sätta upp realistiska mål. Om du har för höga målsättningar blir du bara besviken. Å andra sidan ska du inte ha för låga eftersom du då inte blir tillräckligt villig att tänja på dina begränsningar och förverkliga dina inneboende möjligheter.


Godnatt

Ny månad, nya möjligheter... Jag går och lägger mig nu. Tar med mig bönorna in i sovrummet... känner mig ompysslad och bortskämd av mig själv... *ler*

Nattamat

Lördagen den 28 februari 2009 går till historien som en ganska seg dag som liksom bara försvann av den retsamma förkylningen och pyssel. Visste ni förresten att februari är den enda månaden som bara har 28 dagar... Hmm, konstigt... Istället för att hänga läpp och grubbla över detta faktum så tänker jag tjuvstarta mars med att sätta igång och göra nattamat, eller kanske snarare en sen lyxmåltid? Vita bönor i tomatsås!

Du behöver:

1 burk stora vita bönor
smör
tomatpuré
vitlök (bra vid förkylning =)
1 flaska vitt vin

Gör såhär:

Häll i, vad som verkar vara, lite för mycket smör i en liten kastrull. Lägg 2-4 pressade vitlöksklyftor i och värm på. Låt inte vitlöken brännas vid! Lägg i de vita bönorna, fyll på med vitt vin och 2 matskedar tomatpuré. Låt puttra under lock i 15-20 min på ganska låg värme (om du har tålamod).



Jag hade inget vin hemma så jag tog en burk öl istället. Jag hittade några paprikor i min ryggsäck så jag slängde i en grön paprika också!

Här kommer en bild på min ryggsäck:

!

Mörkt om natten - gör dina egna vårtecken!

Det är ofta under mina promenader som jag kommer på en stor del av mina pysselidéer och fattar viktiga beslut. Inspirerad av vårens knoppar och med en härlig känsla i kroppen så satte jag mig ner och tillverkade min egen "knoppis" - ett bra tips när du k'nner dig nere eller okry!


Du behöver:


Toalttpappersrulle

Papper

Ögon

Lim

Färg att måla knoppisen med


Gör såhär:


Måla toalettpappersrullen i valfri färg (det är meningen att rullen ska vara kvisten eller grenen men här har du verkligen möjlighet att vara kreativ både med färg och nyans!). Stoppa ner färgat papper i rullen så att det sticker upp och formar en knopp. Limma gärna lite på pappret så att det inte lossnar INNAN du stoppar i det i rullen. Klistra på ögonen där du tycker att de passar. Rita mun och näsa på din knoppis eller klipp ut former i färgat papper och limma på - det gjorde jag.
¨
Såhär blev resultatet av pysslet:



Vem kan vara nere med en knoppis?

Förkylning - ett bekymmer som vi människor aldrig verkar bli kvitt...

Jag nös igår på eftermiddagen och känner mig fortfarande lite yr... Ringde sjukvårdsupplysningen som sa att det nog inte är någon fara och att jag skulle avvakta och att det förmodligen rörde sig om "en gammal hederlig förkylning" . Jag vet inte vad ni är för enna kära läsare, men jag tillhör en av dem som anser att förkylningspreparat är bortkastade pengar. När du väl dragit på dig en förkylning så är det bara att härda ut i ungefär en vecka. Snora, hosta, nysa, och tappert släpa sig till jobbet/skolan ändå eftersom en förkylning sällan faktiskt innebär feber. Då och då går jag till apoteket och kollar på olika förkylningspreparat, men blir bara ännu mer skeptisk när jag ser vad dessa kostar. Att lägga pengar på förkylningar är enligt mig lika roligt som att betala tandläkaren. Beprövade huskurer som man kan röra ihop av det man har i skafferiet funkar enligt min erfarenhet lika bra. Så Istället för att klaga allt för mycket så brukar jag genomlida dagarna med ett glatt humör och hoppfullt vänta på att det ska gå över av sig självt.

Jag tog det därför rätt chill resten av gårdagen efter morgonens pyssel. Vid gott mod (trots nysningen *styrka styrka*) tog jag en härlig promenad med riktig vårkänsla i mitt eget sällskap på eftermiddagen. Jag har aldrig tråkigt i mitt eget sällskap. Om vi inte trivs i vårt eget sällskap, varför skulle då någon annan göra det?

Här är en bild jag tog med min mobiltelefon på promenaden i mitt eget sällskap:



Npgra krokusar vågar sig upp och sträcker sig efter vårsolen.


RSS 2.0