Mitt dagliga bröd

De flesta av oss äter bröd varje dag, och det mesta handlar vi i butiken. Att baka hemma kan vara enkelt - och om du bakar själv har du bättre koll på vad limpan eller bullarna verkligen innehåller. Jag gillar att baka bröd, älskar doften av nybakat bröd och att skära upp brödskivor när de är sådär ljumma så att smöret nästan smälter. Man känner sig aldrig så rik som när man plockar ut färskt bröd ur ugnen.

I dag har jag bakat frallor. De här frallorna är goda att fylla med pålägg och ta med på picknick. Degen kan också bakas ut till limpor.


Ingredienser till recept


1 pkt jäst
5 dl ljummet vatten 
13 dl vetemjöl

1 msk salt

3 msk smör
 

Tillagning av recept


Rör ut jästen med vattnet i en degbunke. Tillsätt salt och mjöl. Spara 1 dl mjöl till utbakningen. Arbeta ihop degen. Lägg tillbaka i bunken och låt jäsa i 30 minuter under handduk.



Ta upp och forma till frallor. Sätt ugnen på full fräs. Pensla med smör och grädda i 25 - 30 minuter.

Tips: Variera ditt bröd! Jag hade ingen jäst hemma så jag fick ganska kompakta frallor.



Det doftar så gott med bröd i ugnen så det krävs en stark vilja och stor hunger att ta ut dem. Jag tillät mig själv att njuta av doften ganska länge idag vilket resulterade i en härligt knaprig skorpa och färg på frallorna. 


Livskvalitet

All denna förvirring och rädsla har medfört en viss grad av ensamhet och en småtråkig tillvaro - vilket i sin tur har bringat gott om tid för att odla andra intressen.

Livskvalitet för mig är att leva på ett sant sätt gentemot sig själv. Att utgå ifrån det egna livet istället för att leva någon annans. Jag har ett medfött driv som bottnar i en brinnande nyfikenhet och ett uppriktigt intresse för mig själv och mitt välmående. Därför tror jag på att se det stora i det lilla - och att våga njuta i det lilla. En andningspausi trädgården kan ibland vida överskrida en dyr semesterresa. Att kunna njuta i vardagen är ett förhållningssätt som jag tar fasta på idag.


ÄR DET NÅGON SOM VET VAD SOM HAR HÄNT?

Det är helt tomt på stan idag och allt är stängt - jag vet inte vad som har hänt! Har hållit mig inne och skrivit på ett utkast till boken så jag har inte riktigt hållit mig uppdaterad... Skulle bara ut en sväng för att försöka få tag på lite nödvändigheter men jag hittade inga och affärerna var stängda. Då jag imorse läste att mobiltelefonen ofta är smutsigare än toalettsitsen så har jag inte vågat ringa någon för att fråga heller.



Jag håller mig hemma i trädgården tills jag får reda på vad det är frågan om. 

Kuriosa för den ensamme: Att tala högt med sig själv kan vara ett sätt att ge röst åt ohörda sidor av sig själv och att få kontakt med sin personliga värdemätare sägs det. Jag ska läsa högt ur min egen bok (har skrivit ½ A4 redan) resten av dagen.


Tittut!



En berättelse om mig själv

Jag har gått igenom listan jag skrev tidigare och har bestämt mig. Jag ska skriva en bok om mig själv - jag känner till mig själv väl och kommer att skriva om min egen vardag - min familj, mina vänner och deras känslor lämnar jag utanför. De får de själva skriva om ifall de vill. 



Jag är så glad att jag äntligen kommer att ha något att göra om dagarna. Nu måste jag bara sätta av tid och sätta igång med skrivandet.

Jag har till och med börjat tonsätta min bok - redan innan den är skriven!



Jag satte på mig vita kläder så att jag skulle synas på bilden - jag har ingen blixt på min kamera!

Att komma till skott!

Tomma burkar skramlar mest heter det visst. Fast nu kanske man skulle ta och skärpa till sig och få något gjort också.

Jag har inte så mycket för mig nu under sommaren så jag har bestämt mig för att göra det jag gör bäst fast i ett annat format - jag ska skriva en bok - en riktig bloggfluga tycks det som!

Här kommer mina bästa bokskrivartips:

1. Bestäm dig! Annars blir boken aldrig skriven.

2. Skriv! Det räcker inte att ha en bra idé du måste skriva ner den också. Du har även en massa jobb framför dig med att redigera texten.

3. Avsätt tid. Ingen upptäcker plötsligt att han har tre timmar över varje dag - särskillt inne när man som jag är mitt inne i bloggbubblan.

4. Skriv om det du känner till. Varför skildra kärlekshistorien genom en tulpanodlande 1600-talsmänniska i Holland, om du är på jakt efter den inre historien?

5. Använd din vardag. Förankra historien i en tillvaro som många känner till. Lyckas du förmedla känslan av att torka diskbänken kan du känna dig stolt.

6. Skriv om någon du kan identifiera dig med.

7. Njut! En rolig aspekt av skrivandet är att det är du som bestämmer över världen du skildrar.



Blev jättetrött nu när jag skrev ner tipsen.


Riktiga vildvittror!!!

Det är helt sjukt!!! Det finns riktiga vilvittror i Sverige. Nu är det kokta ägget löst!!!
Rädda sig den som kan!!!



Säkerthetslösningar

Som ni säkert redan vet så bor jag i Göteborg. Göteborg ÄR en farlig stad. Som jag skrev tidigare idag så känns det verkligen som om något hemskt händer här hela tiden. Är det inte svininfluensa så är det bränder eller åkattraktioner som får mig på flykt från staden. Här i Mölnlycke känns det tryggare men man vet aldrig när faran är framme. Åtgärder tas fram för att förhindra nyrekrytering till de kriminella gängen - men jag frågar mig själv om man ens kan lita på polisen i dagens läge? Jag oroar mig för att någon gangster ska kidnappa mig eller försöka stjäla mina dyrbarheter och har blivit en fånge i mitt eget hem. Hur säkert är mitt hem egentligen? Rädslan för att drabbas av inbrott ger mig ett ständigt  obehag och min osäkerhet ökar hela tiden. För att försäkra mig mot materiella och själsliga förluster så har jag bestämt mig för att för att tänka som tjuven. Idag har jag försökt se på min bostad med tjuvens ögon! Var kan tjuven snabbt ta sig in och ut med stöldgodset? Tjuven letar ofta efter husets svaga punkter, de "hål" som gör det möjligt att tyst och snabbt ta sig in och ut.

Den svaga punkten i huset är helt klart ytterdörren - det är där, i alla fall som jag, lättast tar mig in. Ett alternativ till ytterdörren skulle kunna vara att byta ut den mot en gallergrind. Jag har varit ute och rekat grindar idag och har hittat en som jag tror kan passa in.



Den går verkligen inte att ta sig igenom grinden. Nu är bara frågan hur jag ska få ner den från dess befintliga plats och montera den hemma hos mig.... Några tips? 

Kuriosa: En gallergrind är en jättebra lösning på sommaren när det inte är lika kallt som på vintern - det kan nämnligen blåsa in luft och vindar genom gallren.

Ryck upp er, Lisebergs säkerhetsansvariga!

Bara jag som är lite trött på att någon åkattraktion på Liseberg ständigt ska skapa problem?

Känns som att något hemskt händer där hela tiden!! Jag blir livrädd och funderar på om Göteborg är en säker plats att bo på. Vem vet om det kommer flyga en åkattraktion mot en när man som minst anar det. Samtidigt trivs jag här men gömmer mig i Mölnlycke tills det lugnat ner sig, betryggande avstånd från faran.

Jag förstår inte hur folk kan lägga pengar på att ha roligt en stund och samtidigt riskera min och sin hälsa! Folk blir skräckslagna när en attraktion krockar eller liknande, ändå fortsätter de köpa guldpass och åker hela sommaren!
När ska människor inse att man kan bli allvarligt skadad av detta? Slumpen avgör!

Se hur mycket olyckor som har inträffat på Liseberg!
1985 - Ett tåg i den gamla bergochdalbanan rullar tillbaka och in i ett tåg på stationen efter det att föraren ramlat av tåget.
1997 - Åkattraktionen Hangover fastnar och 25 personer blir kvar i vagnarna 30 meter över marken.
2001 - En 14-årig pojke skadas lindrigt när han kläms fast mellan en flotte och bryggan på attraktionen Kållerado.
2002 - Sex barn får skador när en säkerhetsspärr lossar i karusellen Små grodorna.
2006 - 21 personer skadas när ett ekipage i Lisebergsbanan åker bakåt och kolliderar med ett stillastående tåg.
2006 - En kvinna skadas i Flumride.
2008 - Åkattraktionen Rainbow havereraroch slår i marken med 36 personer ombord. Flera förs till sjukhus.
2009 - 14 barn och ungdomar fastnade i Kanonen i över en timme på 24 meters höjd.



Jag kommer inte våga åka på Liseberg mer, trots kaninens lockande leene. Kommer ni?

En ny syn på utländsk mat.

Jag har hört mycket om indisk mat på senaste tiden, bland annat att de har världens godaste vegetariska mat och använder många goda kryddor. Vad jag inte riktigt har förstått dock är vad folk har menat när de säger att den är stark... Förrän idag. Jag beställde in en rätt som var märkt "stark" på menyn.



Till en början var det inga konstigheter. Det var jättegott tills jag smakade på en av haricot vertsen (det var bara två stycken haricot verts i såsen så jag sparade dem till sist).



Jag fick en känsla av förlamning och i munnen, gomen började pulsera och svetten rann. Jag bara kunde ha ena ögat lite havlöppet...



Det var så starkt att jag fick lämna den sista bönan (ligger till vänster på tallriken). Vad är det egentligen som gjorde bönorna så starka? Jag kan i vilket fall som helst tänka mig att smaksinnet blir kortsiktigt avtrubbat av den indiska maten jag åt idag så det blir till att äta lite suspekta rester resten av veckan.

Såhär i efterhand var det en spännande upplevelse. Alltid kul med nya upplevelser :)


Andningspaus

Idag gick jag en promenad. Solen tittade till och med fram en stund. Det är en fröjd att vara utomhus och låta solen smeka sin nariga vårhy. Jag hittade en härlig bänk och kunde ju inte gå förbi utan stannade - kameran åkte också fram.



Tänk, att här där bänken nu står, var det säkert tät skog för några år sedan. När man tror att mänskligheten är helt uppslukad av stress så finns det eldsjälar som märker ut vägar, ställer ut bänkar och fixar till så att man ska kunna gå en skön promenad och vila en stund i solen, mitt inne i stan - Heder åt dem!



Efter en skön paus så gick jag vidare. Fläckvis så var det ganska mycket folk ute så man fick se sig för lite när man gick ibland, men det gick bra. Eftersom det inte har regnat på några dagar så var det ganska torrt på marken. Eller så var det mina skor som höll fukten ute. Så skönt att gå med torra fötter.



Tjenixen på er.


Nationaldagen

Nationaldagen idag :) Jag börjar dagen med jordgubbsfrossa och flaggverkstad!





Tänkte att jag skulle rita svenska flaggan men det blev en fin bild istället :)



Jag hade inga jordgubbar hemma så det blev en annan typ av bärfrossa :)

Ha en underbar nationaldag vänner!

Som att bli kliad på sin narcisstiska axel...

Jag googlade precis på mitt namn (Petter) och gissa om jag blev glad när jag hittade det här:



Verkligen en extrem egoboost. Det som gör mig gladast är att de verkar gilla mina texter. Jag lägger ner så mycket tid och kraft på bloggen så det är alltid kul att se att det uppskattas.

Mickra vinet!

Ska slå på stort idag och dricka upp mitt finaste vin, renee babier 2008. För att få ut så mycket som möjligt av vinet värmer jag det som vanligt för att alkoholhalten ska stiga. Alkohol per capita är vad som räknas för min del och ingenting annat. Ska avnjuta vinet till banandesserten och låta ruset av vinet och min upptäckt fylla min kropp och själ!


Flamberade bananskal

Jag är glad att jag är killen som inte slänger saker. Har sparat endel bananskal med vetskapen att jag en dag skulle vara tacksam att de fanns kvar. Idag är den dagen kommen för vad passar bättre att äta vid firandet av min nya upptäckt än flamberade bananskal. Allt du behöver är bananskal och eld. Är det riktigt festligt kan du dra på chokladsås eller någon annan sås du tycker om, men det är inget måste.

Mumma!


Har upptäkt en ny insektsras!!!!!!!

Helt otroligt!!! Jag har skrivit historia!!! Ska berätta allt från början... Det hela började med att jag skulle ta upp ett äpple ur min kartong. Vi har ju alla hört talas om bananflugor (Drosophila melanogaster) men nu har jag upptäckt äppenflugan. Har letat i alla insektsböcker jag kunde hitta men den är ännu inte katalogiserad. Jag kommer bli stormrik och leva vidare i uppslagsböcker som Columbus och Mojje!



Är så lycklig och måste bara fira detta!

Lunch

Som jag skrev tidigare så blir det mycket mackor när man pluggar. Det går snabbt, är gott och går att variera i all oändlighet. Här kommer lite tips på goda och nyttiga mackor och annat gott.

Tag en fiberformfranska och lägg på en formpressad kalkonskiva ur ett storpack och häll sedan på lite fiberhavregryn.



Tips: Det blev ganska torr så drick mycket vatten till!

För att undvika skörbjugg kan man lägga en kålrot, en palsternacka eller en morot på mackan.



Tips: Se ovan

Om du har några torkade brödkanter hemma så kan du blöta upp den i lite mjölk eller filmjölk!

Blomkålssoppa á la Tina

Tentaplugg

Sitter och pular med sista hemtentan för terminen. Nivån på mitt tentaplugg är ganska låg. Jag åstadkommer för det mesta inte så mycket. Det är oftast självdisciplinen det är fel på. Jag borde kanske egentligen sitta i skolan att plugga eftersom jag inte har någon skrivare (den ska lämnas in i pappersform). Dessutom trivs jag när jag är nära kylskåpet(när man tentapluggar får man äta vad man vill och hur mycket man vill). Blir mycket mackor i veckan och många koppar te. Då jag inte har någon skrivare så måste jag skriva på skrivmaskin. Det blir svårare att redigera men man riskerar inte att råka radera allt.



Den här skrivmaskinen skriver jag på.



*Kommer att behövas*

Biljettlycka

Trycket på att komma över biljetter till landskampen i helgen har varit stenhårt. Priserna har brakat i höjden och på olika sajter säljs jättedyra biljetter för att fansen ska komma över en åtråvärd plåt efter att de sålt slut. Jag vill på inga villkor missa den här händelsen som bara sker en gång i livet och jag har nu lyckats få tag på en biljett! Jag ska gå och möta upp säljaren om ett par minuter och jag lyckades pressa ner priset till 100:- (från 110:-). Har till och med fått en bild på biljetten så jag är säker på att det inte är något fuffens på gång.



Den sanna lyckan kostar inte mycket;
om den är dyr är den inte av någon bra sort.


Går under jorden!

Vill ni mig någonting finns jag i gropen iförd min tjeckiska mundering Nu är det skarpt läge, inte en sekunde att förlora!

RSS 2.0