Ställ in grisfesten!

Paniken sprider sig! Svininfluensan kommer allt närmare Sverige. För några år sedan skulle hela jorden drabbas av fågelinfluensan. Nu är det svininfluensan som skall ta kål på oss! Det kommer hela tiden in nya rapporter och ny information om influensan och jag vet inte riktigt var jag ska ta vägen. Galna ko-sjukan, fågelinfluensa, svininfluensa - vad kommer härnäst? Potatispest? Tomattuberkulos? Jag väljer att ta larmrapporterna på allvar. Om det verkligen blir ett farligt läge så är det lika bra att ta tjuren i hornen. Jag kommer att matstrejka och enbart äta sådant som jag har haft i skafferiet i över 6 år. Det känns tryggt eftersom den sista rapporterade kycklingen som smittats av fågelinfluensan insjuknade 2003.


Sköt om er mina vänner.

Rediga grytor!

Postat av: Knapp Britta

Hej Petter. Tack för all inspiration. Jag har en enkle fråga. Som du vet så har jag inte så stora kastruller hemma i mitt gryskåp som du. Jag och Emma funderar nu på att investera i en redig kastrull som man kan laga mycket mat i. Nu undrar vi: Hur stor gryta ska vi satsa på?

2009-04-27 @ 13:13:01
URL: http://knappbritta.blogspot.com/
 
Hej Knapp!

Du anar inte hur lycklig jag blir över att du har funnit så stor inspiration här på bloggen! Nu till din fråga.
Det finns inget värre än när kastrullen/kitteln inte räcker till. Även om jag har ett par rediga kastruller så känns de ofta antingen för små eller för tunga. Att koka mycket kål, purjolök eller stora mängder potatisvatten kräver sin gryta. Man behöver mer kastrull, men får inte plats i grytskåpet eller saknar den muskelkraft som krävs för att flytta runt sin kastrull.
Ibland känner jag att vanliga gjutjärnskastruller kvalar ut sig av viktmässiga skäl då jag vill ha en riktigt rejäl gryta. När man har fyllt kastrullen med föda så blir den ofta väldigt tung. Kanske man skulle satsa på en helt runbottnad wok av tunn alu? Hemma kan en rundbottnad attiralj var ostadig eftersom den inte går att ställa ifrån sig, men i många skogar är det väl tvärtom? Naturen är ju inte så rätlinjig som vår artificiella verklighet... Din fråga förtäljer inte var ni har tänkt laga er mat. Mitt tips är att satsa på en stor rundbottnad wok och att försöka laga maten utomhus om ni inte har möjlighet att hålla i pannan under hela matlagningsprocessen. Ett annat tips är att köpa stora mängder färdiglagad mat så slipper ni helt att ge er in i kastrulldjungeln. Jag väljer som ni märker att enbart komma med funderingar och att inte komma med några färdiga svar i en förhoppning om att er hermeneutiska förmåga ska nå nya höjder. Lycka till!



Här är en bild på en av mina favoritkastruller mitt i frukostkoket (det blir glögg med apelsinskal idag).

Tips: Kolla på bortskänkes på Blocket. Där hittar jag alltid saker som jag inte ens vet att jag behöver men som skänker mycket glädje. Hur har ni andra löst detta med storkok?

Kranstillverkning och Valborgsinspiration!

Som ni har märkt så har det varit lojt på bloggen under en längre tid. Det är inte så att jag har legat på latsidan (sån är inte jag), utan jag har bara varit tvungen att prioritera. Sedan sist så har jag hunnit med att klippa tånaglarna, spela spel på min mobil (samtidigt som jag laddade den) och att spela patiens. Men kanske det viktigaste av allt -jag har varit ute i solen och plockat gräs! Nu kanske ni undrar vad jag ska ha gräset till. Det är en berättigad fråga. Svaret är att jag ska göra en valborgskrans. Vad är då en valborgskrans undrar säkert den frågvise bloggläsaren? Jag menar att kransar är den ultimata sommarhuvudbonaden som passar lika bra vardags som till fest och varför skulle man då begränsa sitt kransbärande till enbart midsommar?

Eftersom kransar är en färskvara så ska man egentligen tillverka dem samma dag som du ska bära den men jag tänkte låta den mogna så att den får en skönt "jordig" färg. Om man vill göra en fyllig och färgglad krans så kan man använda blommor i kransen (var i så fall noga med att inte plocka några fridlysta blommor). När du ska gå ut och plocka gräs kan det vara bra att ha med sig en sax att klippa av eventuella rötter med samt några gummiband eller snörstumpar att binda i buketterna med om du vill sortera gräset du plockar. Jag brukar sortera gräset mellan fingrarna; en sort mellan lillfinger och ringfinger, en sort mellan ringfinger och långfinger osv. När det inte ryms mer gräs i min hand brukar jag ta en paus. Jag fick med mig så mycket gräs att det räckte till två kransar, hurra!

När jag inte har kransarna på huvudet så brukar jag hänga upp dem i snöre eller tråd och ha dem som prydnad. Visst blev de fina?!



Ett tips: Om du behöver ta en paus när du binder din krans så kan du hålla ihop kransen med en klädnypa (se bild nedan).  


Fattigmanskost

Eftersom det visat sig att jag har beklämmande dålig ekonomi så gick jag till affären och letade efter kap. Det blev 5 purjolökar (fick en bra deal och betalade strax under en 20-lapp för alla 5!). Purjolök är väldigt billigt och gott. Jag älskar purjolök, det passar så bra i nästen all mat. Jag äter nästan hela löken utom eventuella skadade delar. Hittade ett gammalt favoritrecept som jag bestämde mig för att damma av. Både turen och humöret har gjort en U-sväng :D

Du behöver:


5 rejäla purjolökar

En skärbräda + kniv
En gryta

Gör såhär:

Skiva purjolöken på en skärbräda. Om du är ovan med att skiva så har du nog att göra i ett par timmar, men det är det värt.

purjolök-1

Lägg i purjolöken i en gryta.

purjolök i gryta-1

Hoppsan, grytan räckte precis till. Jag kan inte låta bli att vara lite mallig över att jag hittade ett recept där hela den enorma mängd purjolök som jag köpte gick åt. Och då drog jag ändå ned mängden lite från originalreceptet! Riktigt gott var det i alla fall!

Här kan ni läsa mer om min drömmar om purjolök.


Vad säger stjärnorna?

Idag råder det total förvirrning i mig. Vissa dagar verkar det som om man har gröt i hjärnan. Idag är en sån dag. Mitt humör har pendlat och allt har gått fel. Jag har funderat på allt runt omkring som händer och sker i livet. För att få svar på mina funderingar så använde jag en ny angreppsmetod - jag vände jag mig till stjärnorna.

Såhär står det i mitt horoskop idag:

Kräftan (21/6 - 22/7)

Om du är bekymrad över din ekonomi så lämpar sig veckan mycket bra för att ta hand om just det. Du har mycket att vinna på att gå igenom dina utgifter och söka mindre kostsamma alternativ. Din tur verkar vara något bättre än vanligt, speciellt tidigt på veckan men den är inte något du kan lita på när det gäller spel och lotter.

Herregud inte visste jag att jag hade så dålig ekonomi! Jag känner att bitarna föll på plats direkt. Nu vet jag både varför jag är så bekymrad och varför det blev fiasko av lottköpandet.

Frysen (SE HIT "fisken97"!)

Jag är så glad att bloggen iderligen engagerar - det visar verkligen att ni följer bloggen:D
Frågor har väckts kring turerna runt min frys. Jag tänkte därför reda ut vad som hänt och hur det ser ut i nuläget. Skam den som lämnar sina bloggläsare i förvirring.

I slutet av februari så bestämde jag mig för att frosta av frysen eftersom det satt fast en hel del köttbullar i isen (till och med en hel Findus quiche för fyra personer). Projektet gick mindre bra och det hela slutade med att jag bar ut frysen och ställde den på gatan vilket resulterade i rena rama syndafloden ute på trottoaren. Jag skriver om detta här.

Efter en tid fick jag en lapp i brevlådan där jag ombads avlägsna frysen från trottoaren. Läs lappen här

Jag ställde frysen i trädgården så länge och bestämde mig för att ställa in min nötodling i den! Läs mer om mina nötter här. Jag utökade efter en tid växthusfrysen med min mossodling (som ni kan läsa mer om här) och svampodling.

Nu använder jag även frysen till förvaring av sandaler eftersom dessa inte får plats varken på skohyllan eller i garderoben.

Hoppas att min förklaring och summering av fryssituationer suddar ut alla frågetecken.
För er som undrar varför jag inte har modebloggat på länge och undrar vad jag har på mig om dagarna så kan jag tala om att jag har haft på mig min blårandiga tröja sedan sist:



Känns som att jag har fått större panna på sista tiden. Undrar vad det beror på... Vad tror ni?


Bygg dina egna sandaler!

Jag har alltid haft lite svårt med skor. Jag har som bekant ovanligt stora tår. Sandaler är den typ av sko som mina fötter trivs bäst i. För er som inte vet så är sandaler skodon som kännetecknas av tomrummet, det som inte är sko. Ett tydligt tecken på att ett skodon är en sandal och inget annat är att man kan se tårna på dess bärare. Eftersom en sandal i extremfall består endast av en sula och något slags fästanordning för denna sula så kom jag på idén att bygga mina egna. Då jag fortfarande är svullen och inte får i fötterna i mina gamla sandaler så passade det jättebra! Vet inte var jag ska förvara dem bara... De får inte plats på skohyllan. Jag har lagt in dem i frysen så länge.

Sandalkuriosa: Närbesläktad sandalen är sandaletten. En nyare medlem i sandalfamiljen är sportsandalen. Jag kallar mina sandaler för Åsa och Sussie (2 av mina absoluta favoritnamn!).


Glödlampor

Eftersom det är fest på gång har jag bestämt mig för att ta tag i det här med belysningen hemma. Som ni vet så har jag haft problem med att få tag på glödlampor. Googlade lite och snubblade över en jättebra sida där man kan ställa frågor direkt till Doktor Lampa! För er som inte har internet så kan jag berätta att Doktor Lampa är en kille som vet allt om lampor, framförallt lågenergilampor.

Här är en bild på Dokor Lampa:



Undrar om han fattade intresse för lampor på grund av sitt efternamn eller om det bara är en lustig tillfällighet att han heter Lampa... Vad tror ni?

Förbereder festen!

Ni som känner mig irl vet att vi har en feeeeeeeest i Kållektivet på fredag. Det ska bli himla kul och jag har redan börjat med de gamla vanliga förberedelserna.

När man, som jag, är en tänkare kommer man hela tiden på nya sätt att optimera det man har. Den här gången hade jag Gin kvar och kom på den geniala idén att koka det. Vi alla vet ju att det blir starkare när man kokar saker för att vätskat reduceras. Nu har jag iaf satt i gång att koka spriten för att ha riktigt stark sprit på fredag när det smäller här hemma.

Smart va?!


En uppgift för slaktarn!

Jag har en fråga som jag länge funderat på. Har skickat in flera mail och brev till hjärnkontoret tidigare när det sändes men utan att få svar. Nu när jag har en så smart bloggläsare som slaktarn tänkte jag att han/hon kanske kunde hjälpa till.

Jag har länge funderat på hur det kommer sig att det inte får plats lika mycket fyllning i en burk när den är tillplattad. Väggarna är ju fortfarande lika stora på burken och man tycker att den fortfarande borde rymma samma mängd. Har funderat länge på detta (flera år) och försökt med olika typer av fyllning men ingen verkar fungera. Är det för att det blivit hål i burken när den plattas till eller är det så att den blivit mindre på något mystekiskt sätt?

Tacksam för svar!


Detta händer ute i lander idag.

Idag ska (som ni säkert redan vet) kommunfullmäktige i Mjölby ha sammanträde. Jag önskar dem lycka till. Jag ser fram emot att läsa rapporten om hur det gick med punkt 3 på dagordningen!

Här kan ni lära er mer om Mjölby.

Hitta till Mjölby:




Årets första köpeglass!

Jag har varit och utfört ett ärende idag i det underbara vårvädret och kände att tiden var kommen för årets första mjukglass. Jag tänkte ha den som färdkost på vagnen hem. Herre min skapare vad ljuvlig den var. Jag glömde att jag skulle spara den till färden så jag åt upp den direkt. När jag insåg mitt "misstag" så gick jag tillbaka och köpte en till. Andra gången försökte jag verkligen spara glassen men den började smälta så jag fick äta upp den igen... När jag hade köpt den tredje glassen så sprang jag till stationen så att jag skulle hinna men när jag kom fram så såg jag att det var 9 minuter tills vagnen skulle komma. Insåg direkt att glassen aldrig skulle hålla så jag åt upp den och sprang tillbaka för att köpa en färsk glass. Jag slog på stort och tog strössel på den fjärde glassen. Det var jättegott... Det blev en femte glass eftersom jag missade den där vagnen men inte heller den fick åka vagn. Det visade sig nämligen att man inte får äta glass på vagnen, han som körde var jäteotrevlig så jag fick snällt gå av och äta upp glassen på perrongen:( Dålig stil tycker jag, han borde lägga sin energi på viktigare saker istället.



Jag är verkligen jättemätt nu och har fått magknip. Kanske var det något fel på strösslet? Det värker och bubblar... Jag gjorde av med en massa pengar också på glassen. Jag visste inte att det var så dyrt med glass.  


Manar till eftertanke

Igår var jag som den trogne bloggläsaren vet inne i stan. Det är otroligt vad skräpigt det är överallt. Jag manar alla göteborgare att öppna ögonen för vad ni egentligen slänger på marken! Jag fick gå i sick-sack eftersom vår härliga stad är helt överbelamrad av sådant som bara oreflekterat slängs på våra gator. Hälften av allt "skräp" är fullt ätbart och resten kan användas till bl.a. pyssel! Ta vara på avfallet istället för att slänga det på marken. 



Jag tog hand om det jag fick plats med i min kartong men fick gå flera vändor idag också för att få med mig allt. Titta bara vad mycket jag fick med mig hem! Er otänksamhet blev en annan mans rikedom, det tackar jag för, men - tänk efter nästa gång ni slänger ert skräp på marken (man kan snubbla och slå sig rejält).


Att ta sig i kragen.

Hej alla vänner och främlingar. Jag har suttit och funderat lite en stund. Jag har spenderat ganska mycket tid ensam den senaste tiden. Eftersom svullnaden fortfarande sitter i har jag passat på att gömma mig och jag är rädd för att jag har börjat utveckla en begynnande social fobi. Jag saknar den där härliga IRL-kontakten med mina nära och kära. Jag tänkte försöka ta mig samman idag och ge mig ut på stan och titta på lite folk. Eftersom jag har en vilodag idag så blir det genom spårvagnsfönstret jag kommer att möta allmänheten. Det brukar vara ganska trångt i vagnarna så jag tänkte ta med mig min egen sittplats. Flyttkartonger är jättebra att sitta i, de är lätta att bära med sig (glöm inte att tömma den innan - annars kan de vara jättetunga) och om man skulle vilja så kan man stänga igen kartongen och ta en tupplur.



Jag tog med lite färdlektyr och en lykta också ifall det blir mörkt när jag ska hem (det händer att jag åker fel eller för långt så jag måste gå jättelångt). 

 

Flyga drake

I detta underbara vårväder finns det väl inget man hellre vill än att spendera tid i den friska luften? Det blåser friska vindar i Götet och jag har sedan en tid tillbaka varit sugen på att flyga drake. Idag gjorde jag slag i saken. Jag byggde en egen drake! Om man vill göra det enkelt för sig använder man en vanlig standarddrake som utgångspunkt för sitt byggande och döljer sedan det som är standard med sin egen idé. Det är förstås mer spännande att konstruera sin egen drake helt från början. Rätt vad det är så får du en alldeles egen ide om en drake - nånting vackert eller uppseendeväckande som du vill låta lyfta mot himlen. Risken finns att den aldrig flyger, men om den gör det kommer du att bli stolt och lycklig, det lovar jag! Bara du tänker på lyftförmåga, tyngdbalans och vindbalans när du börjar bygga är chansen stor att du kommer att lyckas. 
 


Själv tror jag att en vacker drake flyger därför att den vill flyga (fula drakar kan och vill säkert också flyga men jag väljer här att framförallt rikta mig till fina drakar). En jämn vind är vad varje drakflygare drömmer om. Men den är nu inte alltid så jämn, ofta är det turbulens i luften. Ibland måste man därför hjälpa draken lite på traven, och den hjälpen får man börja med redan när man bygger den.


Det material man behöver när man ska bygga drakar behöver inte alls vara märkvärdigt, ofta kan du använda sånt som redan finns hemma. De drakar man bygger av "vardagsmaterial" kanske inte håller så länge, men de är billiga att bygga.

Jag tog bara ett stort mysigt vitt papper och gjorde en svans av tidningspapper. Snörena är bara vanlig tråd som jag knöt fast på det stora pappret. Och som ni ser så lyfte faktiskt draken! JIPPI!


Skapat debatt!

Jag tycker att det är väldigt roligt att min blogg väcker så mycket starka känslor. Ni trogna bloggläsare vet redan att jag för nåra dagar sedan gjorde en felaktig investering som nu i efterhand skänkt mig mycket glädje. Jag tycker att det är jätteroligt att mina inlägg, om så på ett provocerande sätt, väcker så mycket känslor och tankeverksamhet. Jag vill ge en skopa cred till mina trogna bloggläsare; slaktarn, fisken97 och rabies17 och tycker att de ska ge sig själva en ordentlig dunk i ryggen för viktiga reflektioner, att ni bryr er och för att ni är så smarta. Har lärt mig mycket av er och det tackar jag för!

Tack för att ni finns och för att ni bryr er - ni betyder mycket för mig!


Tillvaratagande av papp!

Jag blev jätteledsen när jag insåg att jag missförstod det där med lotterna... För er som undrat vad jag gjorde av allt papper som lottinhandlingen resulterade i så kan jag nu berätta att jag har gjort en piñata - det ultimata vårpysslet och kanske ett trevligt om än något exotiskt inslag till nästa påsk! Varför gröta runt i en massa ledsamhet när man kan göra sin egen färgsprakande mexikansk smällkaramell?! Det var inte lätt ska jag be att få tala om men jag är riktigt nöjd med resultatet.



Som de uppmärksamma blogganhängarna märker så är min ena hand fortfarande relativt svullen - detta gjorde arbetet med piñatan ganska fysiskt ansträngande. Tanken med piñatas är att de ska fyllas med godis. Eftersom jag inte hittade något godis hemma så stoppade jag i ett äpple istället. Frukt är ju godis!



Jag kom över lite färgade papper för ett par dagar sedan också som jag använde som blomblad.



Såhär fin blev piñatan när jag klistrade på lotterna och klippte ut "blomblad" i färgat papper. Som ni förstår så förmår jag inte slå sönder den... Den pryder verkligen sin plats och jag blir lycklig varje gång jag ser den (nu vet jag inte om jag ska kategorisera det här inlägget som "pyssel och knåp" eller "välmående"... varför händer detta alltid mig?! Hur skulle ni göra?)


*Bäddar för en framtida uppåtpuff*

Jag skrev en lapp till mig själv på baksidan av en utav lotterna. Jag ska lägga lappen i min ryggsäck. Jag vet att jag kommer bli lycklig när jag upptäcker den :)


Lågkonjunktur och finanskris - köp lotter!

Idag när jag satt och vände på mina sista slantar fick jag en snilleblixt. Nu när det är lånkonjunktur och allmänt osäkert måste det vara en bra idé att köpa lotter! Eftersom nästan allt sjunker i värde och så har jag hört måste lotterna vara den säkraste investeringen man kan göra. Köper man tillräckligt många måste man ju bara vinna. Jag kom på det smartaste, i vissa affärer kan man köpa en hel ring med lotter, alltså alla som finns. Jag köpte en sådan och nu ska jag bara börja öppna dem och se vilken som är vinnarlotten. Sen går jag bara tillbaka till affären och inkasserar storkovan. Förstår bara inte hur jag vet vilken lott som är vinsten eftersom det inte stod någonting om det någonstans:S Hm, i värsta fall får jag väl ta med alla och fråga dem. Undrar vad man vinner och hur det kommer sig att inte fler kommit på denna genialiska idé!


Beach 2009

Efter påskhelgen känns det som att det är på tiden att återuppta träningen där jag slutade. För att komma i bättre form kan du vrida på tre kranar: hur ofta du tränar, hur hårt och hur länge. Det är en god idé att nöja sig med att vrida på högst en av kranarna åt gången - annars kommer du inte att kunna styra belastningen på din kropp och du riskerar att drabbas av träningsverk. Om du redan tränar ibland så finns det ingen anledning att sätta upp fler träningspass på programmet. Din kropp behöver vilodagar!

Ett bra sätt att komma i form på är med s.k. intervallträning - det gör jag. Intervallträning bygger  på att man ska försöka röra sig snabbt under en sträcka och sedan ta det lugnt för att sedan röra sig igen. Det är en väldigt enkel beskrivning på träningen. För att optimera prestationen under rörelsen är det förstås även viktigt att du t.ex. är laddad med energi. Eftersom jag promenerade hem från Falaffelkungen för ett tag sedan så måste jag vila ett tag till innan jag åtar mig nästa etapp i min träning - men herrejösses vad det kommer göra susen för flåset (konditionen).



Känns jätteskönt att vara igång igen med träningen - Beach 2009 here I come ;)

Stort grattis Sverker Olofsson som fyller 62 år idag!

En man som liksom jag håller fanan högt för kampen mot storföretagen och orättvisorna i vårt avlånga land.



Mer födelsedagskuriosa: Den 5/5 fyller Rodica Arba (rumänsk roddare) 48 år - Grattis i förskott!


Somnade på spikmattan


Jösses, som jag har sovit. Kunde inte sova på hela natten av alla joltcolor jag drack under dreamhack. När jag kom hem la jag mig på min hemmagjorda spikmatta för att slappna av och sov jättelänge. Hoppas att det inte är helg än för då har jag sovit bort hela veckan. Måste gå och kolla vilken dag det är egentligen. Vi hörs sen.


DreamHack och nya bekantskaper

DreamHack i Göteborg är över för denna gång. Det var en oerhört intressant att träffa alla härliga likasinnade. De flesta var ganska blyga och verkade ha fullt upp med sitt så jag knöt dessvärre inga djupare vänskapsband. Fick ett par nickar och uppåtpuffar av grabbarna mitt emot - det värmde.

Informationen om den stora datafestivalen nådde mig ganska sent så jag hann inte läsa på ordentligt om vad den egentligen handlade om. Jag märkte ganska snabbt när jag kom in att det handlade om någon form av spel. Jag spelade det här spelet. Det var ganska dyrt att komma in (450:-) men man kände gemenskapen i lokalen flöda. För att jag riktigt skulle få valuta för mina pengar så försökte jag att inte blunda, blinka eller sova alls. Det var ganska svårt eftersom jag var där i 3 timmar. Jag blev jättetrött. Och hungrig. Som tur var så hade jag tagit med mig matsäck. Jag drack några läskedrycker (Jolt) också. Smakmässigt kändes den ungefär som de flesta coladrycker men jag anar att det var något lurt med den. Jag har inte kunnat sova på hela natten och hjärtat klappar jättefort!


Här köpte jag läsken


Här är matsäcken jag tog med mig.

Puh, mycket jobb med påsken!

Ni som suttit vid datorn idag och väntat på ett inlägg  er väntan är över;) Jag förmodar att ni som känner mig irl eller genom bloggen förstått att jag haft mycket att göra idag. Påsken är en härlig högtid där vi firar ägg, pyssel, Göteborg och mat vilket är fyra saker som jag verkligen vurmar för. Lite påskkuriosa är att påsken från början är en svensk högtid med rötterna i Göteborg där goa gubbar för flera hundra år sedan tyckte att vi skulle fira att fåglarna kom tillbaka från sydligare breddgrader. Nu har påsken helt tagit över men få vet att det faktiskt var i Göteborg det första påskägget avnjöts. Lite häftigt:)

För att återgå till ämnet; idag har det varit full rulle. Jag har hunnit med massor och känner mig riktigt nöjd med dagen. Ibland kan man känna en press med att hinna med allt pyssel och att orka äta så många ägg som det bara går. Man får inte ta det så allvarligt att man glömmer bort att ha kul under tiden. Sätt gärna upp delmål också så känns det lite lättare. (exempelvis at tio ägg och gör en kyckling innan klockan tio).

Började iaf dagen med att koka ägg:. När du kokar ägg ska du komma ihåg att de ska koka tre minuter per ägg och idag kokade jag 20 stycken. Den kvivktänkte bloggläsaren kan här snabbt räkna ut att det innebär att de ska koka i 60 minuter. Normalt tycker jag om löskokta ägg men när de ska användas till pyssel måste de stå emot visst tryck.


När äggen är kokade kan du sätta igång att måla. Ett tips är att låta dem svalna något så att du inte bränner dig. Måla det du känner, gärna någonting som du mår bra av och får dig att le. Jag använde tushpennor.


När äggen är färdigmålade och du känner att du inte är riktigt färdig med att rita kan du fortsätta med att måla av äggen. Riktigt roligt och många gånger blir resultatet bättre än det verkliga ägget.


Jag har också tillbringat en stor del av dagen till att pyssla. I detta fall har jag valt att göra kycklingar för det tycker jag är roligt. Kycklingen underst kanske påminner er om några av mina andra pyssel (knoppisar och vännerna) vilket man inte ska se som ett plagiat utan istället en förlängning av kreativiteten. Den översta kycklignen är någonting helt nytt för mig och jag känner mig väldigt nöjd med den.


Det var allt mina vänner. Nu förstår ni iaf varför jag inte haft tid att skriva mer idag, har haft fullt upp och känner mig utpumpad, mätt på ägg och lycklig.

Kram på er och glad påsk!

Påskfrukost!

Nu när det lackar mot påsk tänkte jag bjuda på en härlig påskhälsning, men jag kommer inte på någon annan än den gamla vanliga "Glad Påsk". Jag har dukat upp en liten påskfrukost, en liten frukost är bättre än ingen frukost alls. Du blir piggare, mår och presterar bättre. Jag tycker att jag förtjänar det efter all uppståndelse som bloggen för med sig. Det är tufft att ha en egen blogg.

Du behöver:

Ägg
Potatis
Majonnäs - snåla inte!
En morot
Ost
Mögelost
Nötter




Det är skönt att börja morgonen på ett nyttigt och bra sätt. Frukosten är för mig en njutbar mental paus som förbereder mig för dagen.

Glasögon och åldersnoja

Åldern tycks börja ta ut sin rätt på allvar nu. Jag har alltid påstått att jag inte har någon åldersnoja. Jag har ett fast grepp om tillvaron och befinner mig på precis den plats i livet de vill vara på. Trots denna stabilitet i min tillvaro så har jag en hel del av det där så kallade barnasinnet kvar. Även om det inte alltid märks. Jag har dock börjat se riktigt dåligt hemma. Vet inte om det beror på att jag fortfarande inte fått tag på några glödlampor eller om det är något annat som spökar i min kropp. Fingrarna har svullnat och jag har ont i och på magen. Om du ser dåligt, har stora fingrar så är det svårt att använda telefonen vilket har lett till att jag har blivit ganska isolerad här hemma i mörkret. Jag har pysslat en del och lagat lite mat (bilder och recept kommer).
I går gav jag mig trots allt ut för att prova glasögon. Vilka tycker ni passar mig och min personlighet bäst? 


De här glasögonen kände jag mig lycklig i.


I de här fick jag en eftertänksam känsla i kroppen.


*Klok*


De här kände jag mig som en riktigt härlig och lättsam kille i.

Vad håller på att hända med min kropp?!?!?!

Jag vet inte vad som hänt. Märkte just att jag börjar bli lite mjukare än vanligt och att kläderna sitter åt väldigt. Vad kan det bero på? Det kan ju inte ha med maten att göra eftersom jag nästan alltid lagar den själv vilket sägs vara säkert eftersom man då vet vad den innehåller. Kan det vara ytterligare någon oförklarlig sjukdom? Är det all resorb jag envisar mig med att dricka och önska att det ska fungera? Hoffa, kanske du vet vad jag kan göra???

Såhär ser min mage ut nu:

Tjuvstartar påsken

Ibland glömmer jag bort viktiga högtider. Påsken är i antågande och för att inte gå miste av denna underbara "äggens högtid" av ren förvirring så tänkte jag tjuvstarta den redan nu (när jag ändå har den färsk i tankarna) med mina knaperstekta ägg!

Du behöver:

Ägg
Smör
Stekpanna (eller kastrull)

När du vill göra knapriga ägg tar du ett par ägg (16-18 ägg är lagom) och knäcker dem i en stekpanna. Hacka 2 äggskal så att du får lagom stora bitar och strö över äggen. Häll på smör och stek tills äggen är klara.

Recept på engelska (ett treat tillägnat mina internationella läsare):

"Crunchy fried eggs a'la Klas"

You need:

16 eggs
Butter
Frying pan

When you are ready to cook, place your eggs in your frying pan. Add egg shells and butter. Warm to medium heat. Fry as you normally would fry your eggs, and serve right away.


VIKTIG INFORMATION om fildelning och lagbrott

Som ni redan vet så gillar jag filmjölk, inga konstigheter med det. Denna trögflytande kulturmjölk är ett stående inslag i min dagliga utfodring. Nu ryktas det (hör och häpna) om att fildelning ÄR FÖRBJUDET! Jag har fortfarande en massa fil kvar hemma från i höstas! Jag vet inte vad jag ska göra - vi brukar alltid dela på filen här hemma! Om jag har förstått det rätt så gäller det bara fil som man delar från och med nu och man kan alltså inte straffas för tidigare brott mot fildelningslagen. Det tackar vi för.

Även ett litet brott är ett brott. Men vem bestämmer vad som är ett litet brott och bara busigt, eller något som är samhällsfarligt eller ett oerhört resursslöseri av våra skattemedel? Ryck upp er lagstiftare.




Jag häller upp all min filmjölk i bunkar och kärl som jag märker med "Petters fil" från och med nu för att de andra i huset inte av misstag ska begå lagbrott. Hur gör ni hemma?

Gör dina egna tummor!

Har ni som jag funderat på hur fan man ska ha råd med ett riktigt trumset? Har kollat runt endel på blocket och insett att man måste hosta upp med ett fyrsiffrigt(!) belopp! Sjukt ju!

Detta ledde dock till någonting positivt, det fick mig att gnugga geniknölarna och använda min kreativa ådra. Nu har jag, helt utan hjälp av Erik, gjort mitt eget trumset!

Du behöver:
Burkar eller behållare av något slag.
Mjöl

Gör såhär:
Fyll burkarna med mjöl och sätt på locket. Nu är det bara att börja spela. Ändra mängden mjöl i burken för att få olika sound. Riktigt bra. Som hur är hade jag redan trumpinnar hemma annars är det bara att ta någon pinne eller uttjänt galge att spela med.

Såhär snygga blev de iaf:

My precious...

Det är något lurt som osar i vassen...

Jag läste just att glas har hittats i kyckling. Inte "faire and square" utan helt av illvilja och utan kycklingköparens vetskap. 
Har "Kungsfågel" börjat bryta sig in hos folk för att platera trasiga glas eller är det jag som har blivit paranoid? Hittade det här glaset utanför huset idag. Jag har inget minne av att jag har ställt det där (i alla fall inte att det då var trasigt). Men det är tyst, kusligt tyst överallt i tidningar, radio och TV. Kanske är det bara så att vi ska vänja oss. Jag vet att jag har rent mjöl i påsen, men det gör ingen annan. Med bloggen måste jag nu också, istället för att tänka på vad jag gör och vad jag säger, börja tänka på hur det jag gör och säger kan tolkas, hur det ser ut utifrån, vad som kan läsas in mellan raderna....



Frågan jag ställer mig själv, och grunden till min oro är egentligen hur man kan tycka att detta är ok. Vad kommer här näst? Ska folk få göra vad som helst? Ska de vara ok att manipulera med vår mat? Snart kommer de väl börja rota i våra datorer också... Det här ger mig en minst sagt olustig känsla måste jag säga.

Hemlagad korv utan skinn

Jag fick lite lappskojs över så jag passade på att göra korv!


Du behöver:

En halv bunke lappskojs
1 dl kall buljong, fond, vätska eller mjölk

1 litet ägg (eller fler om du har, jag hade bara ett kvar)
Ströbröd


Korvsmeten kan naturligtvis smaksättas med vad man nu själv föredrar.

Blanda allt och forma smeten till korvar. Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg i korvarna och sjud dem varsamt i ca 1 minut. Vänd korvarna under sjudningen så inte ovansidan blir rå. Rulla korven i ströbröd så att den inte faller samman.



Jag hade inget ströbröd så jag rullade korven i nötblandningen som jag kom över igår (krossade den lite först som ni ser). Eftersom jag fortfarande är lite mätt efter lappskojsen och eftersom korven blev så fin så hängde jag upp den i fönstret. Nu vet jag inte om jag ska kategorisera det här inlägget som "Pyssel och knåp" eller "Recept"... Hur skulle ni ha gjort?

Norrländsk skollunch till middag

Jag känner mig laddad med energi och ovanligt djärv idag. Jag ska därför ge mig på en favorit till middag - Lappskojs! I skolan fick man ibland lappskojs men sen slutar många med lappskojs. Jag tror inte att dessa människor inte vet hur man gör. 

Du behöver:

Pulvermos
Kött - "Saltabiten"
Extra salt
Grädde (alternativt filmjölk)

Ta en eller flera burkar Saltabiten (400 gr), häll av spadet som kan användas som vätska i pulvermoset och finfördela köttbitarna. Gör snabbmoset och rör sen ner det finfördelate köttet. Låt allt bli varmt. Häll över salt och grädde och rör om.




För dig som inte är så hemma i köket så går det bra att byta ut köttet mot samma mängd vanligt salt eller någon annan krydda.


Förlorade ägg!

Blev inte mätt av gröten så jag bestämde mig för att göra en klassiker - förlorade ägg. Jag brukar göra mina genom att slänga dem på golvet och sen äta upp dem. Egentligen förstår jag inte varför man ska förlora dem innan man äter upp dem, onödigt jobb egentligen. Men "fint ska det va" och då får man väl anstränga sig lite extra...


Det ska vara roligt att äta!

Har läst lite i olika matbloggar och många skriver om att presentationen av maten är viktig. Jag har länge trott att detta betyder vad man säger till maten innan man äter den men förstår nu att det handlar om upplägget.

När jag åt gröt idag till mellis och valde att, kreativ som jag är, forma gröten till bilar. Gott och roligt att äta!
Vad brukar ni forma er gröt till? Ge mig gärna tips och roliga uppslag inför framtida matpresentationer.


Välkommen hem till mig lilla vän!


Lurad

Har stått utanför Falaffelkungen hela natten. Ingen dök upp. Jag förstår nu att jag har blivit lurad. Det var ju fasen också. Jag brukar klara mig, men i år åkte jag dit. Jag har lite svårt att skriva eftersom mina fingrar är lite stela, det var ganska kallt ute.



Tur att man inte är ensam i alla fall. Kommer säkert kunna skratta åt det här när mina fingrar tinar.


Laddar med energi

När man är bjuden på någon sorts fest eller något annat som t.ex. en bloggpokalsutdelning så kan det hända att man bjuds på snittar har jag läst. Personligen tycker jag att snittar verkar smaskigt men jag är rädd att de snittar som bjuds på inte ska falla mig i smaken eller vara för små. Snittar ska ge att visst sobert intryck, med det är inte sobert med äckliga och små snittar. De måste vara goda, annars äter man dem inte, blir hungrig och irriterad och inger ett dåligt intryck. 

Eftersom jag omsätter mycket energi så laddar jag inför kvällen med ett mellis på cornflakes, salami och mjölk. Skulle det visa sig att snittarna är äckliga så kommer det förmodligen inte att gå någon nöd på mig i alla fall :D



Kostkuriosa: Med rätt kost blir du både mätt och belåten.


Krydda din kyckling med glas!

Den är ju, som ni säkert redan vet, en riktig modeflyga att krydda sin kyckling med glas. Jag ska inte vara sämre. Idag gjorde jag en kyckling i ugn som jag stoppade i mängder av krossat glas. Det ger en god kycklingsmak men man måste vara väldigt försiktig när man äter den bara. Det är inte bra att få glas i munnen.

Såhär bra blev kycklingen iaf, glorde den till middag igår:  



Här är glaset jag använde:


Tycker dock att det är lite synd att fabrikerna kryddar kycklingen med glas, blir bättre om man själv får anpassa mängden efter smak.

Den uppmärksamme bloggläsaren märker även att detta är inlägg nummer 200! Vilkend ag att vinna pokalen på:D

JAG HAR VUNNIT STORA BLOGGPOKALEN!!!

DET RINGDE NÅGON TILL MIG IDAG FRÅN SKYDDAT NUMMER OCH SA ATT JAG HAR VUNNIT "STORA BLOGGPOKALEN"!!!!!!!!!!!! JAG HAR ALDRIG HÖRT TALAS OM DEN FÖRR MEN DE SA ATT DET VAR ETT STORT PRIS. JAG ÄR SÅ LYCKLIG ATT JAG NÄSTAN INTE KAN STÅ UPP! JAG SKULLE KOMMA OCH HÄMTA DEN I STAN IKVÄLL KLOCKAN 21.00 UTANFÖR FALAFFELKUNGEN!!! KAN KNAPPT VÄNTA!!! UNDRAR HUR DEN SER UT!!!

*LYCKLIGAST PÅ JORDEN*


TRENDSCOOP!

Hej gött folk!

Som ni vet tillbringar jag mycket tid med att läsa andra bloggar för inspiration. Har snappat upp en trend som jag känner mig lite extra glad över. Som ni som känner mig vet brukar jag nästan alltid ha jeans på mig. Nu har detta blivit en av de största trenderna för 2009. Tror att jag kan ha ett finger med i spelet där men är inte helt säker så jag låter det vara osagt;)

Här är iaf en bild på mig där ni kan se att jag hade jeans redan för flera år sedan:


Sug på den ni! *blink*

RSS 2.0