...



























...hallå där!


I väntans tider...

I väntan på att det ska komma förbi ett tåg som kan ta mig hem så har jag tagit tillfället i akt att se mig omkring på stationen. Jag hade bara tagit med mig matsäck så att det skulle räcka i ett par timmar så imorse när jag vaknade kurrade de oroväckande i magen. Som en skänk från ovan så åkte det förbi ett godståg fyllt med lök för ett tag sedan. Efterår hittade jag jag en vanlig lök och en vitlök på spåret. Här bjuder jag på receptet på en enkel lökpytt.

Du behöver:

1 lök
1 vitlök

Gör såhär:

Koppla in spisen och packa upp kastrullen och de köksredskap du hittar. Skär löken i ringar (lökringar) och skala vitlöken. Lägg löken i kastrullen. Kasta i vitlöken i lökfräset. Vänd på löken efter ett tag.  




Dags att bege sig!

Sitter och bloggar från tågstationen. Eftersom jag har packat ner min kalender så har jag ingen koll på när eller hur jag ska ta mig hem så jag stack hit för ett tag sen. Lika bra att vara i god tid och det är som jag brukar säga - lika bra att bege sig innan det blir roligt!



Hej allihopa!



Tur att man har hårdtränat här nere!



Chill på stationen.

PS. Ser ni myggbetten?!

Blickar tillbaka på tiden som varit.

Ídag har jag haft fullt upp med att packa inför min hemresa men har stannat upp ett tag för att smälta alla intryck från resan och ägna en tanke till det jag lämnar kvar. Jag kommer särskillt att sakna min trädgårdmitt gömställe, vardagenkluriga tidsfördriv, alla nya upptäckter och välgörenheten. Det jag mer gladeligen lämnar bakom mig är utpressningen, rädslansjukdomarna, pandemierna, handlingsförlamningen, svullnaden och trakasserierna.



När man packar är det viktigt att bara packa det du verkligen behöver men att inte glömma de viktiga detaljerna.

Hörs snart igen!


Siktar mot stjärnorna...



Jag är så lycklig idag. Har precis kommit hem från trädgården, dryper av svett och känner bara "JA". Jag vet inte vad det är som för så många hit till min blogg... Är det den uppretade stämningen?



Vad det än beror på så kan jag inte låta bli att fundera över vad som kommer hända härnäst? Jag har ju alltid haft drömmar men drömmarna känns inte så långt borta längre.









Vafalls?!

Jag har blivit påhoppad av en okänd person som kallar sig "vadsnackarduom". På namnet låter det som att det är en nederländsk person men jag är inte säker. Läs själva här

En av de viktigaste saker man som bloggare behöver lära sig är att läsa mellan raderna. Det är i pauserna (som ligger mellan raderna) som man kan avläsa det riktiga budskapet. Oavsett vad du tycker om den här typen av otydlighet så är använder sig många av dolda budskap. För att kunna klara olika situationer i livet behöver man ha en viss förmåga att tolka situationen. Förmågan är en kritisk faktor för att överleva. Ledtrådarna kommer från två olika källor:

1) från själva texten

2) från dina egna erfarenheter

Eftersom du behöver använda dina egna erfarenheter för att läsa mellan raderna kan samma text uppfattas olika av två olika personer. Om jag ser en hotfull lapp upptejpad på min dörr så tar jag det på fullaste allvar.

Då min blogg för mig är en typ av fristad så är jag förvånad och bekymrad över den här utvecklingen. Jag antar att jag får se påhoppet som ännu en av kändisskapets baksidor.


Goda gärningar - Se hit "Hoffa"

Det är verkligen tur att jag har så fina vänner som håller mig nere på jorden. Jag har insett att jag handlat själviskt. Läs själva här. Självklart ska barnen få solkrämen så de kan bygga små bäckar. Jag tänker inte helt klart nu eftersom jag lever under hot. Idag är jag sängliggande på grund av myggbetten men ska försöka ge mig ut och lägga solkrämen i min trädgård när det blir mörkt så kan barnen gå dit och hämta dem.


Fler motgångar och sjukdom

Det finns en baksida med att bara vara ute nattetid eftersom det är då myggorna är som mest aktiva. Inatt drabbades jag av myggbett på hela benen eftersom jag bar shorts. Mina ben har svällt upp igen.



Jag börjar fundera på om det är dags att byta strategi nu när alla som är efter mig vet att jag är hemma dagtid. Har kommit över en mängd solkräm så jag klarar mig idag.  




Hotbilden växer sig starkare

Hej. Ni som har följt min blogg under en längre tid vet att jag har fått utstå en hel del hot, överhängande faror, lurendrejerier och andra turer. Jag har varit rädd och tvingats söka skydd, förkläda och gömma mig vid flera tillfällen. Jag har fått lämna mitt hem i jakt på en fristad. Nu har hotbilden vuxit sig starkare och jag blir återigen påmind om offentlighetens baksida. När jag inte längre kan känna mig trygg i mitt eget skinn så vet jag inte vad jag ska göra. Jag är både rädd och arg. Den här lappen satt på min dörr idag när jag kom hem från min trädgård:




Jag tar alla hot på allvar och i nuläget har ingen runt omkring mig, i mina ögon, rent mjöl i sina påsar. Hoppas att turen kommer tillbaka snart så jag hinner ta tag i allt som har åsidosatts. Tills dess kommer jag ligga lågt.

Trädgårdslycka

När jag kom hit till Afrika så gjorde jag verkligen allt för att känna mig som hemma. Mina gröna bloggfingrar är inte lagda på is bara för att jag befinner mig annorstädes - tvärt om! Jag har en liten trädgård vid stranden som jag påtar i så ofta jag kan. Det är inte bara växter som trivs i min trädgård - jag får även andra besökare:



Det är allra roligast att arbeta i trädgården utan handskar. Jag tycker om direktkontakt med mina grödor och det får man ju inte med 5 mm gummi eller tyg mellan dig och plantan. Jag brukar fuska och ta av handskarna då och då. Jord torkar ut händerna något enormt och naglarna blir sköra. Här är några tips på hur händer och naglar kan klara sig undan med fukten i behåll vid trädgårdsarbete utan handskar.

1. Väl hemma efter trädgårdsäventyret tvätta händerna!

2. Klös tvålen, dvs dra med naglarna över en tvål så att tvålmassan fastnar under naglarna. Detta gör det mycket lättare att tvätta rent envis jord som fastnar och naglarna torkar inte heller ut.

3. Smörj in händerna med en fet olja och ta en kopp kaffe medan händernna suckar av tacksamhet.



Om du i alla fall inte får bort smutsen så är ett tips att, som jag, hålla dig inomhus dagtid.


Gör dina egna desserter!

Det är inte bara förrätter man bör unna sig - även desserter förlänger måltiden! Många kanske tycker att det är vanskligt att göra egna desserter men det behöver inte vara så svårt. Hemligheten är socker. Det är sockret som gör din maträtt till en dessert. Här kommer några favoriter här nere.

Isglass:

Du behöver:

3 morötter
Stekfett
En tomat
Socker

Gör såhär:

Stek lite sidfläsk och häll fettet som samlas i pannan i en bunke. Riv morötterna och blanda ihop dem med stekfettet i bunken. Sockra och blanda eventuellt i en tomat för att spä ut smeten. Häll i smeten i plastglas och ställ en tandpetare i mitten. Ställ glasen i frysen. Har du ingen egen frys så kan du låna grannens.



Sidfläsket som blir över när du stekt fram fettet kan du använda till att dekorera muffinsen:

Du behöver:

1 bakad potatis (se recept här)
Majonnäs
Socker
Stekfläsk att dekorera med

Gör såhär:

Skär den bakade potatisen i bitar och lägg i en muffinform. Blanda majonnäs och socker. Bre på majonnäsröran på den bakadepotatisbiten och dekorera med stekfläsk.




En annan favorit är, som ni vet, kanelbullar. Variera dina kanelbullar! För att baka köttiga bullar behöver du:

Kanelbullar
Fläsk

Gör såhär:

Följ det här receptet men BARA DEGEN! Byt ut fyllningen mot kanderat fläsk. Variation förgyller din dessert!




För dig som har många bollar i luften är ett tips att kombinera frukost och dessert - en drullebulle!

Du behöver:

Frukost
Kanelbulle
Socker

Gör såhär:

Följ receptet på kanelbullar. Sockra frukosten. Skär de färdiggräddade bullarna itu och stoppa in din frukost.





Dags för middag

Min dygnsrytm har blivit något rubbad eftersom jag är mest aktiv nattetid. Efter morgonens ofrivilliga motionspass så ska det smaka lite extra bra med middag! Idag blev det husets resurser. Som jag sagt tidigare så är prisnivån en helt annan här så man har råd att kosta på sig.


 

Fjättrad av min egen tankevärld!

HJÄLP! Trots att jag har fullt upp så känner jag mig orolig och handlingsförlamad. Hur ska jag hinna med att planera min hemresa eller äta nu när jag är tvungen att göra det som loppan säger? Det värker i benen (har hoppat på ett ben i flera minuter) och jag är jättehungrig. Jag har insett att jag har en orealistisk uppfattning om min egen kropp. Det som började som en rolig lek har mer och mer tagit över mitt liv!


Att leva loppan!

Nu när jag inte har så läng tid kvar här i Afrika så är det lika bra att ta vara på och leva loppan under den sista tiden!

För att göra din egen loppa behöver du:

Papper (4 ark)
Färgpennor
Sax
Tålamod

Gör såhär:

Klipp till en kvadratisk pappersbit (det kan behövas ett par försök - av den anledningen kan du behöva alla 4 pappersark). Vik alla hörn mot mitten. Vänd sedan på loppan och vik hörnen mot mitten en gång till... Nu kan du stoppa in fingrarna i de hål som har bildats på utsidan. Vips har du gjort en egen loppa!

Men en loppa är ju inte rolig om den inte fylls med något. Rutorna på insidan färglägger du i olika färger och inuti skriver du olika saker som du kan göra och är intresserad av. Det finns ju 8 olika platser att skriva på, så låt fantasin flöda!

Tips på vad du kan skriva i loppan:

Hoppa på ett ben i 1 minut
Hoppa på ett ben i 3 minuter
Hoppa på ett ben i 17 minuter

Såhär går det till när man leker med loppan:

Välj en siffra (tänk på att inte välja en för hög siffra) och räkna fram till siffran genom att öppna loppan växelvis. När du gör detta ser du att olika färger kommer fram. Hur detta funkar är för mig ett mysterium men det funkar verkligen! Välj en färg och gör det som står på undersidan. Sen börjar leken om!



Har du hittat på något riktigt roligt att fylla loppan med? Hör av dig då också, så kan vi dela tips med varandra och alla andra som läser bloggen!


Att inte rida på vågen och vardagslyx.

Det går bra nu och jag måste erkänna att jag känner en viss press eftersom jag har så många besökare här på bloggen. Jag ser dock besvärat hur vågen dalar och hur hypen kring mig tonas ned... Se själva:


Snart dags för frukost men innan dess är det dags att ge efter för mantrat som ringer i mitt inre - Det är alltid OK att unna sig! Man ska aldrig få några skuldkänslor eller tankar av typen ”inte skall väl jag”. Om man unnar sig så bör man sprida de positiva känslorna till sin omgivning. Då fler personer får chans att njuta när de läser min blogg så hoppas jag att de kommer tillbaka. 

Förrätten förlänger måltiden och sparkar igång matsmältningen. Man ser gärna förrätten som något som kräver ytterligare inköp men genom att använda rester till din förrätt så slipper du extra stress. Unna dig en förrätt!

Om du, som jag, inte har något kylskåp så är sylt ett bra tips - mycket sylt på dina rester döljer skämd smak! Strössel ger all mat en guldkant.


Så lyckas du med din unning!

Jag är sällan den som hänger läpp men jag vet att det kan vara svårt att unna sig saker när det känns som om allt går fel trots att det är då man mest behöver en unning. Med några enkla tumregler kan du förhöja din unning avsevärt. Att anta en lämplig attityd är den sista hörnstenen för att lyckas med sin unning. Viktigt är även variation! Minnen och upplevelser flyter ihop om du gör alltför lika saker hela tiden. Sträva efter variation men håll dig till sådant som du gillar. För de flesta är inte resurserna obegränsade utan man måste använda sina resurser på ett smart sätt.

Idag unnade jag mig en härlig brunch! 

Du behöver:


4 färdigköpta pannkakor
Grädde
Fläsk
4 ägg
Ost och sås

Börja med att blanda osten och såsen. Vispa grädde. Stek fyra ägg. Varva ägg, pannkakor och fläsk och toppa med några klickar grädde. Häll ostsåsen runt om. 



Resultatet är en ovanlig blandning av lätthet, luftighet, krämighet och krispighet. En fläskpannkakstårta med ägg och ostsås - det är både jag och du värd!

Havsmonstret och ändrade planer.

Rädda sig den som kan. Ett havsmonster har påträffats i Bovallstrand på västkusten. Trots att media säger att monstret befinner sig på Havets Hus i Lysekil så kommer jag att ta det säkra före det osäkra och inte låta mig luras igen. Bäst att ta sig i kragen innan det rinner ut i sanden - nu gäller det att tänka om. Som ni vet så kommer säkerheten alltid i första rum för mig. Sjövägen är alldeles för osäker i nuläget och rådande markförhållanden känns inte heller de trygga. Luftrummet känns inte lika oresonligt längre. Vilket äventyr...


Drömmer om kändisskap, lyx och glamour.











Vad drömmer ni om?

Se hit fisken97!

Det finns tillfällen då tystnad är större än tal och jag är ingen talare. Trots detta känner jag att jag vill tacka för din fina respons som jag har fått nu när jag är tillbaka. Jag gör detta med ett recept tillägnat dig och alla andra vänner som följer bloggen. Det blir en fläskvulkan på chokladbröd. Kom på receptet av en slump när jag kombinerade några favoritingredienser.

För att göra din fläskvulkan behöver du:

1 paket filmjölk
10 Äggvitor
Sidfläsk
Chokladpudding (se recept här)
Mjöl

Gör såhär:

Börja med chokladpuddingen. Utan mjöl blir det inget bröd och vilket mjöl du använder och hur du behandlar det har stor betydelse för hur ditt chokladbröd kommer att se ut och smaka. Blanda i ditt möl i chokladpuddingen och förgrädda i ca en timme på en plåt i ugnen. Vispa äggvitor och filmjölk till ett skum. Lägg sedan sidfläsket ovanpå chokladbrödet och nu gäller det att vara snabb! Häll på filmjölksskum och stoppa in plåten i ugnen innan filmjölken rinner av fläsket helt.  


Viktigast i köket är glädje och lust!

I väntan på mörkrets inbrott så hinner jag med massor av matlagning med mitt nya fläsk. För er som inte är lika vana i köket som jag så kommer här några snabba tips. Ett viktigt moment i matlagning är tillredningen av råvarorna. Vilken metod du använder är upp dill dig. God hygien är också viktigt (detta kan exempelvis inkludera att tvätta händerna samt att sätta upp håret - bit i det sura äpplet)! Glöm aldrig bort att mat helst ska vara en fröjd även för ögat.

Eftersom smaker kan vara svåra att förmedla över nätet, ser du här i stället ett axplock av min sidfläskbuffé:









Lycka till!


"Pettes special"

Jag har haft så mycket att fundera över på sista tiden så jag höll nästan på att glömma bort att äta förut. Inatt när jag var ute och åt lunch så hände något fantastiskt! De dagar när jag inte har orkat laga mat så har jag tagit mig till den lokala pizzerian och beställt en inbakad pizza (utan fyllning) men med en klick smör övanpå - Pettes special. Det fantastiska var att jag kom över ett stort parti sidfläsk när jag gick hem! Eftersom jag inte har något kylskåp här i Afrika så kommer det bli mycket fläsk det kommande dygnet. 

 


Djupa dalar och höga toppar.

De bekymmersfria dagarna behöver inte vara slut bara för att jag återigen är hotad

Idag är jag trots allt uppfylld av nyfikenhet för vad som komma skall och ett fånigt smil sprider sig över mitt ansikte och förväntan växer sig stark inombords… Jag välkomnar känslan hjärtligt. Jag har försonats med de rådande förhållandena och känner mig peppad. Tiden går som bekant fort så det är lika bra att ta den tillvara. Jag har mycket att ta tag i och se fram emot





"Förändringens olika ansikten"


Alternativa transportvägar och farsot.

Idag är jag i upplösningstillstånd. I väntan på mörkrets inbrott satt jag för ett tag sedan och läste Närkes Allehanda på nätet och fick kalla kårar. Jag vågar inte sätta mig på ett plan så länge vulkanen på Island finns kvar. Imorse såg jag dessutom något på stranden som var kusligt likt en vulkan och börjar frukta att det rör sig om en ny pandemi.

Se själva:



Dagens tankeställare: skapar man det som man mest fruktar?



Jag har övervägt alternativa resvägar för att ta mig hem och tror att sjövägen väger tyngst och känns tryggast i nuläget. En fördel med att ta sjövägen är att man inte behöver bry sig om vulkanaska men nackdelen är att det tar tid. Man kan också bara ta med det allra viktigaste för att inte packningen ska bli för tung för båten.


Planer för veckan som kommer (nästa vecka)

Nu när jag är tillbaka så är det lika bra att gå all in. Jag har gjort en lista över vad jag behöver ta tag i för att nå toppen:





Middag hemmavid.

Kul att just du har hittat hit! Jag blev så rädd när jag var ute så jag åt min matsäck när jag kom hem. Nu är jag jättemätt. Prisnivån här är totalt annorlunda än hemma så jag har råd att lyxa till det.


Tack för idag!

En vanlig dag.

.....

Ni trogna bloggläsare vet ju att jag lätt bränner mig och har så kallad problemhy vilket jag på olika sätt försöker bekämpa. Här i Afrika är solen stark och jag är därför bara utomhus när den har gått ner. Idag gav jag mig ut på picknick på stranden. Här kommer lite bilder.

 



Jeans: vintage (hittade under vårstädningen förra året), blå t-shirt från Göteborg, kartong från Davie Shipyard, keps: lånad.



När jag skulle packa upp min matsäck så fick jag problem: När jag skulle sätta på mig solglasögonen för att få en stämningsfull strandbild så upptäckte jag för sent att jag av misstag tagit med ögonmasken istället för ett par solglasögon och såg ingenting!!!  



Till slut fick jag till det!


HERREGUD!!!!

Jag har sedan ett tag tillbaka haft en stabil besöksstatistik på ca 1-2 unika besökare per dag. För ett par dagar sedan hände något avvikande. Se själva:




???????????????????????????????????????????????????????????????????

Vad är det som har hänt? Jag blir orolig och lycklig på samma gång. Orolig eftersom jag nu måste röja undan hemma för att eventuella paparazzifotografer ska kunna se mig och lycklig eftersom jag nu kan börja fundera i termer av kändisskap igen.


Hemlängtan.

Idag har jag lidit av hemlängtan. Av denna anledning har jag bakat något riktigt svenskt; smulpaj.

Du behöver:

1 paket havregryn
1 paket smör
1 paket socker
1 bär

Gör såhär:

Lägg bäret på en ugnssäker form och häll på övriga ingredienser. Låt pajen stå ett tag så den sätter innan du äter. 

 

Avslöjad

Som ni märker har jag legat lågt ett tag med bloggen. Jag är rädd att "hypen" kring mig ska nå hit - det är en förklaring. I dagarna blev mitt afrikanska gömställe avslöjat så jag ser ingen anledning till att inte ta upp bloggen igen.





"Avslöjad"

Lärdom att packa ner i ryggsäcken: Man kan inte lura finurliga bloggläsare.


RSS 2.0