Spännande matlagning.
Julmat är något helt speciellt. När man säger jul, säger man nästan alltid julmat i samma andetag. För många av oss hänger mycket av julstämningen ihop med att vi får äta en massa god julmat. Jag gillar både klassikerna inom julmat och lite mer nymodigt julgott.
I Skåne är kålens stormästare brun. Brunkål är egentligen vitkål, som fått färg och söt, skånsk smak av sirap, smör och skinkspad. Här kommer mitt recept på brunkål som passar lika bra till frukost som till julmiddagen.
"Brunkål med twist"
Du behöver:
1 vitkålshuvud eller fler
2 peket smör
Sirap
salt
2-3 dl skonkspad
Gör såhär:
Skär kålen i stora bitar. Fräs kålen i matfettet i en gryta på medelstark värme tills den börjar få färg. Ringla över sirapen och krydda med salt. Häll över spadet och låt puttra under lock i ett par timmar.
Servera kålen.